’40 doden bij bombardement op bruiloftsfeest’

Volgens president Hamid Karzai van Afghanistan zijn er maandag in de provincie Kandahar 40 burgers omgekomen bij een luchtaanval. Nog eens 28 anderen zouden gewond zijn geraakt. Karzai deed een beroep op de komende Amerikaanse president Barack Obama om het voorkomen van burgerslachtoffers een prioriteit te maken.

“Door Afghanistan te bombarderen kan de oorlog tegen het terrorisme niet worden gewonnen”, zei Karzai. De VS hebben een onderzoek naar het incident aangekondigd. De slachtoffers zouden zijn gevallen in het dorp Wech Baghtu, district Shah Wali Kot (ten noord-oosten van Kandahar-stad).

Tot zover de feiten, maar er staan nog vele vragen open. Er is sprake van een Amerikaanse patrouille die bij dit dorp in een hinderlaag van de Taliban viel en zwaar onder vuur werd genomen. Er zou ook vanuit een bepaald gebouw in het dorp zijn geschoten op de Amerikanen. De gevechten zouden uren hebben geduurd. Vraag: als dit correct is, hoe kan het dan zijn dat er temidden van deze gevechten nog een bruiloft werd gevierd? De modale Afghaan zal bij de allereerste schoten een veilig heenkomen hebben gezocht, bruiloft of geen bruiloft. En er mag worden aangenomen dat de luchtsteun niet aan het begin, maar eerder aan het eind van dit vuurcontact is ingezet.

Het incident doet sterk denken aan een ander PR-drama (want dat is dit zeker) voor de Amerikanen: de beschieting door een AC-130 kannoneervliegtuig in 2002 van een bruiloftsfeest in het district Deh Rawod van de provincie Urzugan. Ook dat gebeurde tijdens gevechten. De Amerikanen hadden er de grote operatie ‘Full Throttle’ gelanceerd in een poging een aantal kopstukken van de Taliban en al Qaeda uit te schakelen die zich in het dorp Kakarak zouden bevinden. De media namen destijds klakkeloos aan dat de VS een fatale vergissing hadden gemaakt. Maar was dat zo? Het verhaal ging dat de Amerikanen vreugdevuur met Kalasjnikovs hadden aangezien voor een serieuze beschieting van hun vliegtuigen die ter ondersteuning van de grondoperatie waren ingezet. Maar uit getuigenissen bleek dat er wel degelijk sprake was geweest van de inzet van luchtafweergeschut van een veel zwaarder kaliber in de green zone van Deh Rawod, ook de de dagen voorafgaand aan de operatie. En ook bij dit incident rijst de vraag: welke familie zou blijven feesten terwijl er links en rechts serieuze gevechten plaatsvinden?

Ik ben benieuwd wat het onderzoek naar het gemelde bombardement in de provincie Kandahar oplevert. Zijn er door de Amerikaanse luchtmacht fouten gemaakt? Vond er inderdaad een bruiloftsfeest plaats? Hebben de Taliban zoals ze vaker doen dekking gezocht onder de burgerbevolking en van daaruit de Amerikanen beschoten?

Het district Shah Wali Kot is trouwens al eens eerder in het nieuws gekomen door een bombardement, waardoor er bijna geen president Hamid Karzai zou zijn geweest. In december 2001 rukten de milities van Karzai met steun van Amerikaanse Special Forces naar Kandahar op, na eerder bij Tarin Kowt succesvol een aanval van de Taliban te hebben afgeslagen. In Shah Wali Kot stuitte de groep op serieuze tegenstand en er werd luchtsteun aangevraagd. Eén bom van duizend kilo kwam op zijn doel terecht; de andere bleek later fout te zijn geprogrammeerd en ontplofte temidden van de groep Amerikaanse commando’s en Afghaanse medestrijders. Velen kwam om, maar Karzai bevond zich op dat moment toevallig in een gebouwtje enige honderden meters verderop. Hij liep alleen lichte verwondingen door rondvliegend glas op…

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s