Deh Rawod: de verjaardag van een bruiloftsfeest

We krijgen van die handige lijstjes met wat er op een bepaalde datum is gebeurd.  Voor vandaag meldt een van die lijstjes: 3 juli 2002, bombardement op bruiloftsfeest in Deh Rawod, veel burgerdoden.  Amerikanen zouden vreugdevuur met Kalashnikovs hebben aangezien voor luchtafweergeschut, met alle gevolgen van dien.  Die vergissing maakte een abrupt einde aan de grote operatie ‘Full Throttle’ en staat te boek als een van de grootste PR-rampen in de recente Amerikaanse krijgsgeschiedenis. 

‘Full Throttle’ had tot doel om in één klap de leiding van de Taliban en een aantal aan al Qaeda verbonden figuren uit te schakelen.  Die bevonden zich namelijk volgens de inlichtingendiensten in het gebied bij Deh Rawod.  In een officieel bericht stond: “The Deh Rawod area of Afghanistan is considered the ‘home’ of the Taliban and remains an area where the Taliban enjoy popular support. The extended families of both Mullah Mohammed Omar, the former “Supreme Leader” of the Taliban, and Mullah Berader, the former “Senior Military Commander” of the Taliban, reside in the area.” 

Mullah Berader is geboren bij Deh Rawod; mullah Omar heeft er een deel van zijn jeugd doorgebracht.  En natuurlijk probeerde ik bij mijn recente bezoek aan het gebied uit te vinden waar ze precies gewoond hebben. Helaas, geen resultaat.

Over wat er tijdens operatie ‘Full Throttle’ gebeurd is zijn niet zoveel publicaties, behalve de officiële perscommuniqués. Maar ik vond onlangs een boek waarin vrij veel staat over de aanloop naar, en de afloop van, deze operatie. Het is geschreven door twee (anonieme) Groene Baretten van de Nationale Garde. Een aanrader voor iedereen die beroepshalve of anderszins in Deh Rawod en de Taliban geïnteresseerd is. Het heeft een wat hoogdravende titel: ‘Hunting al Qaeda: A Take-No-Prisoners Account of Terror, Adventure, and Disillusionment’.  Achter die titel schuilt een boeiend relaas van een commando-eenheid die (onder andere) bij Deh Rawod opereerde tijdens operatie Full Throttle. 

westoever-helmand-foto-hans-de-vreij.jpg

Dat deel van het boek heeft een hoog Wet van Murphy-gehalte (alles wat mis kán gaan zál ook eens misgaan)  en her en der valt in de tekst het woord ‘snafu’,  Situation Normal: All Fucked Up.  En dan gaat het niet over de beschieting van dat bruiloftsfeest maar om de simpele poging van de eenheid om  hun doel te bereiken: een positie ten westen van de Helmand-rivier, ergens tussen waar nu de Nederlandse patrouillebases Coyote en Phoenix liggen.  In het kader van ‘snafu’:  ze kwamen er niet. 

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s