Aanslag Deh Rawod

Uruzgan beleefde zondag zijn bloedigste zelfmoordaanslag in vele jaren. Maar wie zit er achter de aanslag op de Afghaanse Nationale Politie in Deh Rawod? De meeste media nemen automatisch aan dat het de Taliban is. Kan zijn, maar het valt wel op dat die op hun website niets zeggen over een aanslag in Deh Rawod. Nu is hun nieuwsvoorziening van Uruzgan niet erg optimaal, heb ik de afgelopen twee jaar gemerkt, maar toch.

Er zijn in Afghanistan al eerder aanslagen gepleegd waar andere partijen dan de Taliban achter bleken te zitten. Onderlinge afrekeningen, zal ik maar zeggen.

Ik moest ook meteen denken aan mijn recente bezoek aan het district Dihrawud. Op de Westoever van de Helmandrivier had de politie een man aangehouden met een lading explosieven in de kofferbak van zijn auto. Een Nederlandse patrouille bracht een bezoek aan het ‘politiebureau’ (lees: aangepaste quala) van Dizak waar hij werd vastgehouden. Maar veel wijzer werd men niet over de identiteit van de verdachte. Crimineel? Taliban? Aanhanger van deze of gene krijgsheer?

Ook werd er die dagen door Amerikaanse Special Forces een bermbom gevonden even ten zuiden van Deh Rawod. Dat soort dingen hoor je als journalist terloops, in het voorbijgaan, en het zal vast geen ‘totaalplaatje’ zijn geweest.

elnt-tom-krist210×1.jpg Vrijwel precies een jaar geleden, op 10 juli 2007, vond er in Deh  Rawod ook een zelfmoordaanslag plaats, toen gericht tegen een  bezoekende Nederlandse patrouille.  Eerste Luitenant Tom Krist  raakte daarbij zo zwaar gewond dat hij naar Nederland moest  worden overgebracht maar enkele dagen later toch overleed in het  Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Acht Nederlanders raakten  gewond, een van hen verloor haar onderbeen. Diverse burgers  kwamen om of raakten gewond.
Update: volgens president Hamid Karzai van Afghanistan zit de militaire inlichtingendienst van buurland Pakistan achter de aanslag in Deh Rawod. Ook de recente aanslag op de ambassade van India in Kabul en de moord op twee vrouwen in de provincie Ghazni waren het werk van Pakistan, zei hij maandag in Kabul. Hij kondigde wraak aan: “we zullen de eer van dit land beschermen”, aldus Karzai tegenover een groep journalisten.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s