Districtshoofd Chora omgekomen

rozi-khan.jpgRozi Khan, het hoofd van het district Chora in Uruzgan, is woensdag om het leven gekomen, melden het ministerie van Defensie in Den Haag en de Afghaanse politie.  Volgens een defensiewoordvoerder kwam Rozi Khan om tijdens een gevecht tussen de politie, Australische ISAF-militairen, plaatselijke milities en de Taliban. Het gevecht deed zich voor in de buurt van de zogeheten Wanu-brug, vlak bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Een onderzoek naar de precieze gang van zaken is nog gaande.  Australië heeft bevestigd dat een eenheid van zijn Special Forces bij Tarin Kowt onder vuur is genomen en heeft teruggeschoten.  Volgens het Australische ministerie van Defensie waren “een aantal groepen, waaronder de Afghaanse politie, in de buurt van het incident”, en wordt niet uitgesloten dat een aantal politiemensen is omgekomen. Aan Australische zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Afgelopen juni werd Rozi Khan, een lokale leider van de Barakzai-stam, tot districtshoofd gekozen tijdens door Nederland georganiseerde verkiezingen*. Hij kreeg ook bekendheid tijdens de zogeheten Slag om Chora, juni vorig jaar, toen hij met zijn militie meestreed aan Nederlandse zijde tegen de Taliban en buitenlandse jihadisten.

Zie ook:
Unieke verkiezingen in Uruzgan en een video van het ministerie van defensie over de verkiezingen. Rozi Khan wordt hier wel in genoemd maar is niet in beeld.

Persoonlijke noot: afgelopen juni zat ik in het districtscentum naast Rozi Khan thee te drinken in het gezelschap van een aantal stamleiders van het district Chora.  Het was duidelijk dat hij groot gezag genoot en door de overigen als de leider van het gezelschap werd gezien.  Via een tolk wisselde ik wat algemene beleefdheden en informatie met hem; de setting was er niet naar om een echt interview te doen.

De verkiezingen voor een districtshoofd waren door het Nederlandse PRT in een recordtijd georganiseerd: tien dagen.  Ze vonden plaats op verzoek van de Afghaanse autoriteiten; liever gezegd, op verzoek van gouverneur Asadullah Hamdam. Er waren zes kandidaten, en Rozi Khan won met een comfortabele voorsprong van de nummer twee.  Maar meteen na het bekend maken van de uitslag werd duidelijk dat Rozi Khan niet onomstreden was: een aantal stamleiders beklaagde zich luidkeels bij gouverneur Hamdam. Ze zeiden dat ze Rozi Khan nooit als districtshoofd zouden erkennen en noemden hem een ‘dief’ en een ‘moordenaar’. De gouverneur antwoordde daarop simpelweg dat er eerlijke en open verkiezingen hadden plaatsgevonden.

Melding van het Australische Ministerie van Defensie, 18-9-2008:

AUSTRALIAN FORCES UNDER FIRE IN SOUTHERN AFGHANISTAN

A Special Operations Task Group (SOTG) patrol was fired upon overnight near Tarin Kowt, in Southern Afghanistan.

After being fired upon from a number of locations the SOTG patrol returned fire in self-defence.
 
No Australians were wounded and the patrol has now returned to base.  

The ADF can confirm that a number of groups, including Afghan National Police personnel, were also in the vicinity of the incident.

Although the facts are not clear at present, it is possible that a number of Afghan Police may have been killed. We are seeking to confirm the veracity of these reports.

The Australian Defence Force takes all such incidents very seriously and is conducting an assessment to clarify the circumstances of the attack.

The ADF will work closely with ISAF and Afghan authorities both in Oruzgan province and in Kabul to investigate this matter

The SOTG operation continues and elements of the Task Group remain in the field.

Further details about this incident will be provided when confirmed facts are available and the operational situation allows.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s