Het was me het weekje wel…

minister-eimert-van-middelkoop-foto-defensie.jpgDefensie stond de afgelopen week volop in de schijnwerpers, en niet in positieve zin. Eerst was er minister Eimert van Middelkoop die een journalist van Vrij Nederland geruime tijd in zijn kielzog heeft laten meelopen, met als resultaat dat hij achteraf een heuse ‘operatie schadebeperking’ heeft moeten (laten) starten. Niet opgekomen voor actieve militaire dienst in de jaren ‘70, problemen met gezag – twee onderwerpen waar politiek Den Haag en de media flink overheen vielen.  

Vervolgens meldde het persbureau GPD dat er in Uruzgan een soort semi-muiterij had plaatsgevonden door personeel van een verkenningseenheid. We hebben de betrokken journalist, Marloes de Koning, geïnterviewd, het vraaggesprek is hier te beluisteren. Om vervolgens te horen dat dit maar één kant van het verhaal was; ik ben benieuwd wanneer de eerste openbare informatie over de ándere kant beschikbaar komt, anders dan de gemeenplaatsen die Defensie in een eerste reactie naar buiten bracht.  

En dan was er een ‘brandbrief’ van twee pelotonscommandanten van de Battle Group (de gevechtseenheid) in Uruzgan, die via de militaire vakbond VBM|NOV alarm sloegen over slecht materieel, gebrekkig onderhoud en een gebrek aan zulke vitale zaken als munitie en broodnodige reserveonderdelen. Gepubliceerd door de collega’s van Trouw: opnieuw Kamervragen en veel publiciteit. Ik heb me laten vertellen dat dit in feite ‘oud nieuws’ was en dat ook in eerdere gevallen militairen van de Battle Group geklaagd hebben over het materieel, zonder dat dit leidde tot een oplossing.  

Wordt zonder twijfel vervolgd…  

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s