Perfide…

India toegelaten tot nucleaire wereldhandel

Je zou het een perfide besluit kunnen noemen. Vorige maand kreeg India toegang tot de handel in (civiele) nucleaire technologie en materialen. De groep landen die toezicht houdt op deze gevoelige handel gaf hiervoor het groene licht. Frankrijk en de Verenigde Staten hebben zich onmiddellijk gestort op deze lucratieve markt waarvan de waarde op minimaal 150 miljard dollar wordt geschat.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is momenteel in India om een eerste nucleair handelsakkoord te ondertekenen. Het was ook de VS dat het voortouw heeft genomen om de groep van 45 landen (de Nucleair Suppliers Group) te overtuigen van het nut van gereguleerde handel in civiele kerntechnologie met India.
 
Illegaal
Het besluit van de NSG is om twee redenen perfide te noemen. Dat is een zwaar woord, en verdient uitleg. In de eerste plaats is het perfide omdat voor het eerst zo’n akkoord is gesloten met een land dat volkenrechtelijk gezien een illegale kernmogendheid is.

India beschikt sinds de jaren ’70 over kernwapens maar heeft nooit het zogeheten Non-Proliferatie Verdrag getekend, net zomin als de overeenkomst tegen kernproeven.
 
Doos van Pandora
Overwegingen van financiële en geopolitieke aard wegen nu kennelijk zwaarder dan het NPV, het enige bindende verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan. Een verdrag dat weliswaar niet perfect is, maar dat wel decennia lang het enige middel was om nucleaire schurkenstaten tot de orde te roepen.

Kernzaken doen met een land dat het niet nodig vindt om het NPV te tekenen komt neer op het openen van een doos van Pandora
 
Nederland overstag
Het besluit van de Nuclear Suppliers Group was overigens niet unaniem. Aanvankelijk waren zes landen tegen: Ierland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. Nederland en Noorwegen zijn op het laatste moment toch overstag gegaan, na het aanhoren van een hele reeks mondelinge garanties van Indiase zijde dat er geen misbruik zal worden gemaakt van het civiel-nucleaire akkoord.

Verkeerde prioriteiten
Een perfide besluit dus, maar ook op een heel ander vlak. India telt – samen met China – in absolute aantallen veruit de meeste mensen die moeten leven van twee dollar per dag of minder. Ondanks de spectaculaire economische groei in de afgelopen jaren is die bittere armoede nog lang niet opgelost.

Volgens de Verenigde Naties gaan de veelbezongen Millenniumdoelen in rook op als India niet meer doet aan primaire gezondheidszorg en het tegengaan van kindersterfte. UNICEF meldt dat er in 2006 ruim twee miljoen kinderen stierven in India, meer dan in welk land ook. De overheid van een land die zo slecht zorgt voor zijn burgers zou andere prioriteiten moeten hebben dan kernwapens en kerntechnologie.

English version: India welcomed into the nuclear fold

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s