Zondag 16 november
Boeiend gesprek gehad met generaal-majoor der mariniers (b.d.) Patrick Cammaert. Over Oost-Congo, uiteraard. Hij was daar twee jaar lang commandant van de ‘divisie Oost’ van de VN-vredesmacht MONUC. Na zijn vertrek duurde het een half jaar voordat er een opvolger werd gevonden (die inmiddels al weer is opgestapt); de divisie Oost werd opgeheven; de aandacht van de internationale gemeenschap verslapte. En zo komen we terecht bij de huidige situatie. Cammaert (vorige week onderscheiden met de prestigieuze Carnegie-Wateler vredesprijs) kent zijn pappenheimers en doet een paar opmerkelijke uitspraken. Lees het artikel: ‘Congo niet gebaat bij militaire oplossing‘ .
Vrijdag 14 november
60.000 vluchtelingen en ontheemden zullen de komende dagen worden overgebracht van twee kampen bij Kibati (even ten noorden van Goma), meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De massa-exodus is nodig geworden door de gevechten en plunderingen in het gebied. UNHCR is ook een luchtbrug met hulpgoederen begonnen vanuit het naburige Oeganda.
Intussen zijn er meldingen van de aanwezigheid van Tutsi-troepen van generaal Nkunda bij de stad Kanyabayonga, zo’n honderd kilometer ten noorden van Goma.
Woensdag 12 november
Alan Le Roy, hoofd Vredesoperaties van de VN, heeft dinsdag gezegd dat het minstens twee maanden zal duren voordat VN-troepenversterkingen in het crisisgebied in Oost-Congo kunnen arriveren. Dat wil zeggen, indien de Veiligheidsraad daarvoor het groene licht geeft, wat nog niet is gebeurd. Hij wees er op dat van de 17.000 VN-troepen in héél Congo er al 10.000 in Noord- en Zuid-Kivu gelegerd zijn, d.w.z. één blauwhelm op duizend burgers in de twee provincies.
– MONUC-opperbevelhebber generaal Babacar Gaye, heeft de bevolking van Goma verzekerd dat de VN-vredesmacht alles in het werk zal stellen om de bevolking van de stad te verdedigen. Versterkingen zijn aangevoerd, zei Gaye. De generaal was trouwens vorig jaar te gast bij een internationaal defensieseminar van de Wereldomroep in Den Helder.
Dinsdag 11 november
– Meer meldingen van de uitbraak van epidemische ziektes, voornamelijk in de vluchtelingenkampen, meldt MONUC. Het gaat om cholera, kinkhoest en mazelen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er sinds begin oktober al minstens duizend gevallen van cholera gesignaleerd.
– De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben hun ‘zorg’ geuit over de situatie in de Democratische Republiek Congo, maar geen concrete activiteiten aangekondigd.
Maandag 10 november
– In het noorderlijker gelegen district Ituri zijn een kleine 150 duizend mensen op de vlucht geslagen (VN/OCHA).
– ‘Relatieve rust’ ten noorden van Goma. MONUC probeert het niemandsland tussen het regeringsleger en de troepen van Laurent Nkunda te verbreden (van de paar honderd meter nu).
– Toespraak minister Bert Koenders op Congo-top in Nairobi.
– Achtergronddocument ministerie van Buitenlandse Zaken d.d. 4 november 2008.
Zondag 9 november
– Nieuw front geopend bij Ngungu, 60 kilometer ten westen van Goma (bron: AFP). Vechten gestopt na bemiddeling van MONUC.
– Rust weergekeerd in Kibati (Wereldgezondheidsorganisatie, WHO). Wel is er cholera uitgebroken (Artsen zonder Grenzen).
– De gevechten van de afgelopen maanden hebben 200.000 nieuwe ontheemden veroorzaakt, bovenop de 800.000 die eerder al huis en haard hadden ontvlucht. (VN).
– Er zou geen sprake zijn van de inzet van Angolese troepen; wel zijn er mogelijk militaire ‘adviseurs’ in het gebied aanwezig. (MONUC)
Zaterdag 8 november
– Relatieve rust langs het front rond Goma en Kibati (12 kilometer ten noorden van Goma), meldt een verlaggever van het AFP ter plaatse. De partijen zouden een bufferzone van 500-1000 meter in acht nemen. De verslaggever en andere media wisten met toestemming van beide beide zijden het ‘no-man’s land’ te doorkruisen. Volgens een plaatselijke MONUC-vertenwoordiger zijn de partijen bezig hun posities langs de frontlinies te versterken, ‘just in case’.
– Weinig officiële updates vandaag door MONUC en andere VN-istanties. Alleen een bericht dat er een onderzoek is ingsteld naar de burgerdoden in het stadje Kiwanja. Het zou toch niet zo zijn dat ze tijdens weekeinde niet werken?
– Voor de tweede keer deze week meldde een officier van de MONUC dat er Angolese trorpen meevechten aan regeringszijde.
-Media in Goma bevestigen de berichten van vrijdag dat MONUC nu zo’n duizend militairen heeft in desze hoofdstak van de provindie Noord-Kivu. .
vrijdag 7 november
– Gevechten ten noorden van Goma hervat. Opnieuw vele duizenden mensen op de vlucht. Sommige particuliere hulporganisaties (NGO’s) hebben Goma verlaten en een veilig heenkomen gezocht in Rwanda.
– Vredesmacht MONUC en VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon hebben de Veiligheidsraad gevraagd om drieduizend man extra troepen (o.a. Special Forces en helikopters). MONUC heeft versterkingen gestuurd naar Goma; het totaal aantal VN-militairen in de stad zou aan het eind van vrijdag tot duizend zijn toegenomen. De VN-Veiligheidsraad buigt zich a.s. dinsdag over de situatie
– Conferentie over de crisis in Nairobi (Kenia): geen concrete resultaten, alleen een algemene vredesoproep.
– Angolese troepen zouden zijn gesignaleerd, evenals militairen uit Zimbabwe, beide ter ondersteuning van het Congolese regeringsleger. Ban Ki-moon zei dit niet te kunnen bevestigen; een lagere VN-functionaris ontkende later op de dag deze berichten.
– Ook gevechten (en vele ontheemden) in de noordoostelijke provincie Orientale.
– Achtergronddocumenten: persconferentie ondersecreteris-generaal vredesoperaties; toespraak Ban Ki-mooon op conferentie in Nairobi; updates van de VN, internationale hulporganisaties en NGO’s.
Kaart situatie op 7 november, opgesteld door het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs van de VN (OCHA):