Ook in pak…

Bij mijn profiel staat een lichtelijk militaristisch ogende foto. Genomen tijdens een patrouille in Uruzgan. Helm, scherfwerend vest en khaki-kleurige kleding waren verplichte accessoires, vandaar.

Over dat vest gesproken: ik zie collega’s in gevaarlijke gebieden wel eens rondlopen met een helblauw kogelwerend vest met in grote letters het woord PRESS erop. Ideaal om op te vallen, ook voor sluipschutters die op zoek zijn naar ‘high value targets’. Opvallen in risicovolle oorden is meestal geen goed idee. Ik heb wat dat betreft mijn lesje wel geleerd tijdens de oorlogen in het voormalige Joegoslavië.  Sommige milities maakten er een hobby van om automatisch het vuur te openen op auto’s waarop met koeienletters TV of PRESS stond, en bij sommige checkpoints was het ook erg onverstandig je als journalist kenbaar te maken.

atlantic-storm.jpgMaar terug naar die militair-ogende outfit. Om misverstanden te voorkomen (en ik hoorde een enkele collega al morren): op het werk in Hilversum draag ik dergelijke attributen uiteraard niet. En als ik voor mijn werk op pad ben kunt u mij soms aantreffen in een pak. Ook een soort camouflage-kleding. When in Rome

Daarom ter compensatie vandaag twee foto’s in kostuum. Op de ene interview ik oud-amerine-en-de-vreij-juni-2007.jpgminister Madeleine Albright tijdens een terrorisme-oefening in Washington; op de andere sta ik in Den Helder (en in een wat jolige stemming) afgebeeld met majoor Jason Amerine, de Amerikaanse Green Beret die eind 2001 met een zekere Hamid Karzai optrok van Tarin Kowt tot diep in de provincie Kandahar.  Zie het artikel De Slag om Tarin Kowt over de perikelen van de door Amerine geleide eenheid van de Special Forces, ODA-574.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s