Extra Amerikaanse troepen naar Uruzgan

Enkele honderden Amerikaanse militairen zullen binnen afzienbare tijd de door Nederland geleide ‘Task Force Uruzgan’ gaan versterken. Dat is een van de uitkomsten van een in Canada bijeenkomst van de ministers van defensie van de landen die troepen hebben in Zuid-Afghanistan. De Amerikanen zullen in Uruzgan worden ingezet bij het trainen en begeleiden van het Afghaanse leger.
Maar het grote nieuws uit Canada is wel dat de VS een fors aantal extra troepen naar heel zuid-Afghanistan stuurt: minimaal drie en mogelijk vijf brigades. Ze gaan opereren onder de vlag van de NAVO en zullen dus onder bevel staan van generaal-majoor Mart de Kruif, de NAVO-commandant van in Zuid-Afghanistan. De details over aantallen en plaats van inzet zijn nog niet bekend gemaakt. Voor Afghanistan als geheel zou het gaan om een extra aantal troepen van 20.000.
Eerder had Washington vergeefs een klemmend beroep gedaan op de grote Europese NAVO-lidstaten om troepenversterkingen naar Zuid-Afghanistan te sturen, zodat landen als de VS, Canada, Nederland, Australië, Groot-Brittannië en Denemarken de kar niet meer alleen hoeven te trekken. Minister van defensie Robert Gates zei in Canada dat NAVO-lidstaten die geen extra troepen sturen maar moeten dokken: cash voor het opleiden van het Afghaanse leger en de politie.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s