Hoogste Koninklijke onderscheiding voor commando

Voor het eerst sinds ruim vijftig jaar krijgt een Nederlander de Militaire Willemsorde uitgereikt. Het gaat om de kapitein der commando’s Marco Kroon, die van maart tot augustus 2006 in Afghanistan diende. De Willemsorde is de hoogste Koninklijke onderscheiding voor burgers en militairen wegens betoonde “moed, beleid en trouw”.  Kapitein Kroon krijgt de onderscheiding op 29 mei: hij zal dan worden benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse “voor meerdere, bijzondere acties en zijn totale optreden als leider, militair en mens. Kroon leidde tijdens de missie een peloton van het KCT.”

Volgens de officiële bekendmaking heeft kapitein Kroon als pelotonscommandant van het Korps Commandotroepen (KCT) in Afghanistan leiding gegeven aan “meerdere, bijzondere acties”. Het gaat daarbij volgens een toelichting om een groot aantal gevechten tegen Talibanstrijders. “Wat opvalt, is dat kapitein Kroon zich tijdens de vuurgevechten niet laat afschrikken door grote persoonlijke risico’s”, stelt de toelichting. “Zo neemt hij bij een gelegenheid het gevecht over van een coalitiepartner, die hierdoor een zwaargewonde militair kan afvoeren. Op een ander moment leidt hij zijn eenheid vechtend uit een hinderlaag, terwijl de boordschutter van zijn eigen voertuig gewond is. Tijdens een andere operatie zuivert hij een dorp, een bergpas en een vallei van Taliban door 9 dagen achtereen gevechtsacties uit te voeren.”

Verdere details over het optreden van kapitein Kroon zullen op 29 mei bekend worden gemaakt. Het Korps Commandotroepen voerde in de periode maart-augustus 2006 eerst acties uit in de provincie Kandahar en daarna in de provincie Uruzgan, ter voorbereiding van de komst van de Nederlandse ‘Task Force Uruzgan’ die op 1 augustus van dat jaar aan het werk ging. Overigens was kapitein Kroon ook in 2005 en 2007 in Afghanistan ingezet.

Marco Kroon begon zijn militaire loopbaan als marinier en werd onder meer uitgezonden naar Cambodja. Daarna volgde hij de opleiding tot onderofficier en stapte hij over naar een pantserinfanteriebataljon dat o.a. in Bosnië actief was. In 1998 haalde hij bij het Korps Commandotroepen zijn groene baret, en volgde vervolgens de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Er volgde nog een uitzending als ‘gewone infanterist’ naar Bosnië, als commando diende hij in Irak (2004) en drie maal in Afghanistan (2005, 2006 en 2007).

De laatste keer dat de Willemsorde werd uitgereikt was in mei 2006 – toen collectief voor de Poolse parachutisteneenheid die in 1944 tijdens de Slag om Arnhem had gevochten. De laatste individuele toekenningen vonden in 1955 plaats aan de kapiteins J.H.C. Ulrici en T.E. Spier.  De eerste vanwege zijn rol in het verzet (1940-45) en zijn optreden als militair in Nederlands-Indië, de tweede vanwege zijn optreden als militair in Nederlands-Indië.

De Militaire Willemsorde werd in 1815 ingesteld door toenmalig Koning Willem I en wordt slechts zeer zelden uitgereikt. Op dit moment zijn er nog elf dragers van de orde in leven, de meesten van hen voormalige verzetslieden en militairen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gediend.

Klik hier voor de officiële bekendmaking door het Koninklijk Huis.

En hier voor informatie over een van de acties in Uruzgan die door kapitein Kroon werd geleid.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s