Gesneuvelde Australiër stond onder Nederlands bevel

De Australische militair die eerder deze week in Uruzgan sneuvelde maakte deel uit van een eenheid die onder Nederlands bevel staat. Dat blijkt uit details die het Australische ministerie van Defensie heeft vrijgegeven. Het slachtoffer is de 20-jarige korporaal Mathew Hopkins (getrouwd, 1 zoontje) van de Mentoring and Reconstruction Task Force (MRTF).  De MRTF telt ruim 400 man personeel en is geïntegreerd in de door Nederland geleide Task Force Uruzgan.

Een triest detail is dat Mathew Hopkins een maand geleden vier dagen op verlof mocht om in Australië te trouwen met zijn vriendin Victoria en de geboorte van zijn zoon Alex bij te wonen.

Een patrouille waarvan korporaal Hopkins deel uitmaakte raakte op maandag 16 maart in een fel gevecht met de Taliban verwikkeld bij het plaatsje Kakarak, ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Nog onlangs vond een Nederlandse patrouille in Kakarak een hoeveelheid wapens, waaronder 107mm-raketten.

Het gebied waarin Kakarak ligt staat al vanaf het begin van de missie in 2006 vijandig tegenover de Afghaanse en buitenlandse troepen, hoewel er ook voortuitgang is geboekt qua wederopbouw en de onveiligheid niet altijd even groot is. Vlakbij Kakarak liggen andere ‘hotspots’ als Khurma (in de buurt waarvan de zoon van Generaal Peter Uhm omkwam), en Surkh Murghab. De vijandige houding van de plaatselijke bevolking heeft vooral te maken met stamverhoudingen. In het gebied wonen hoofdzakelijk Tokhi, een substam van de Ghilzai-Pathanen*. Deze moeten weinig hebben van de andere hoofdstam van het Pathaanse volk, de Durrani – waartoe o.a. president Hamid Karzai, de machtige (en naar verluidt uiterst corrupte) krijgsheer en ‘politie-kolonel’ Matiullah Khan, en de voormalige gouverneur van Uruzgan, Jan Mohammed Khan behoren.

* Pathanen is het Nederlandse woord voor Pashtun. Het is met meer dan 40% veruit de grootste bevolkingsgroep van Afghanistan.  Uruzgan bestaat voor bijna 100% uit mensen van diverse Pathaanse stammen. Verder woont er een klein aantal Hazara (10%), een sjiïtisch volk dat naar de overlevering wil afstamt van de beroemde Mongoolse krijgsheer Dzjenghis Khan. Ook trekt er in Uruzgan een semi-nomadisch volk rond: de Kuchi.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Australië, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s