Waar is Operation Enduring Freedom?

Op de officiële website van de Afghanistanconferentie in Den Haag bestaat er bij de ‘Useful links’ een Groot Zwart Gat: de door de VS geleide Operation Enduring Freedom. Het kán zijn dat het ministerie van Buitenlandse Zaken net als wij nog bezig is om de website (en de links) zo volledig mogelijk te maken; het kan ook zijn dat ‘OEF’ in de ogen van sommigen wat gevoelig ligt. Vreemd, want Nederland is net als de meeste andere landen die aan de conferentie deelnemen een coalitiegenoot van OEF, de operatie die meteen na de aanslagen van 11 september 2001 werd gelanceerd om Al Qaeda en hun Taliban-gastheren in Afghanistan uit te schakelen.

Bij menigeen bestaat er een zwart-witbeeld over OEF (‘jagen blindelings en met veel collateral damage op Taliban en Al Qaeda’). Dat bleek bijvoorbeeld al in 2006, toen de eerste Nederlandse troepen Uruzgan binnentrokken. Ze waren opzettelijk in donkergroene camouflagekleding gestoken, zodat de Uruzgani’s toch vooral niet zouden denken dat ‘de Amerikanen’ eraan kwamen.

Maar om een paar voorbeelden te noemen: zonder OEF was de opbouw van de Afghaanse politie nooit serieus ter hand genomen. De EU had beloofd dat te verzorgen maar liet het hopeloos afweten (pas recentelijk begint ‘EUPOL Afghanistan’ enige gestalte te krijgen) waardoor de Amerikanen zelf maar aan de slag gingen. Zonder OEF zou er geen sprake zijn van serieuze luchtsteun voor de vele NAVO-eenheden in Afghanistan (het leeuwendeel van de ingezette toestellen is Amerikaans). Zonder OEF zou een aantal districten in Uruzgan helemaal verstoken zijn van een internationale troepenaanwezigheid (dit omdat Den Haag in al zijn wijsheid besloten had om slechts een beperkt aantal troepen naar de provincie te sturen). En zonder OEF zou een aantal prominente Talibanleiders nog vrolijk rondhuppelen in het Afghaanse landschap.

Verder zijn de NAVO-operatie ISAF en OEF ook in persoonlijke zin nauw aan elkaar verbonden: de commandant van ISAF (de Amerikaanse generaal Dan McKiernan) stuurt zowel de NAVO-troepen als de OEF-eenheden aan.  Kortom: OEF hoort er bij, want is een van de key players in Afghanistan.

Official website of the Conference

Radio Netherlands coverage of the Conference

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s