Uruzgan: ‘slechts 50% geweld toe te schrijven aan de Taliban’

Slechts de helft of minder van al het geweld in de Afghaanse provincie Uruzgan is toe te schrijven aan de Taliban. Dat zegt de gouverneur van de provincie vandaag in een exclusief interview met de Wereldomroep. Volgens Asadullah Hamdam komt de rest van de vijandelijkheden van de kant van krijgsheren en drugsbaronnen, of vloeit voort uit stammenconflicten.

Tegenover verslaggeefster Bette Dam onthulde de gouverneur verder dat er op provinciaal niveau al een intensieve dialoog met de Taliban bestaat: ‘ik praat bijna dagelijks met de Taliban’. Ook heeft hij contact gezocht met de topleiders van de Talibanbeweging die in Pakistan wonen. Maar een sleutelfiguur die ook in Uruzgan veel invloed heeft zegt volgens de gouverneur nog niet te willen meewerken aan de dialoog.

De gouverneur zegt verder dat het rustiger is in de drie districten waar de Nederlandse ISAF-militairen actief zijn. Maar hij noemt die situatie ‘broos’. Over de recente raketbeschietingen tegen Kamp Holland bij de hoofdstad Tarin Kowt zegt gouverneur Hamdam dat gepoogd wordt om de brandstofopslagplaatsen op het kamp te raken. ‘Dat zou een grote catastrofe zijn’.

Bette Dam sprak Asadullah Hamdam afgelopen weekeinde tijdens een privébezoek aan Nederland. Het volledige interview is hier te lezen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s