Uruzgan: twee doden in twee dagen

De Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn zwaar getroffen. In twee dagen tijd sneuvelden evenzoveel militairen. Zondag kwam een commando om het leven tijdens een vuurgevecht met de Taliban ten noorden van de patrouillebasis Coyote in het district Deh Rawod. Maandag reed een jeep even ten noorden van Tarin Kowt op een landmijn (Improvised Explosive Device). Daarbij kwam een militair om het leven; drie overige militairen en een Afghaanse tolk raakten gewond.

Geen verband
Een verband tussen de twee gebeurtenissen is er hoogstwaarschijnlijk niet – de gebieden waarin de twee sneuvelden liggen ver uit elkaar. Ook ging het om totaal verschillende operaties. De commando’s waren bezig een gebied te verkennen dat als vijandelijk bekend staat en kwamen onder vuur te liggen. Korporaal Kevin van de Rijdt van het Korps Commandotroepen kwam hierbij om het leven, pas de tweede Nederlander die sinds het begin van de missie in Uruzgan in 2006 door vijandelijk geweervuur sneuvelde. Bermbommen zijn en blijven doodsoorzaak nummer één.

Trainers
De maandag gesneuvelde 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen behoorde tot een eenheid die het Afghaanse leger traint, de zogeheten OMLT’ers (Operational Mentor and Liason Teams). Hij trok met Nederlandse en Afghaanse collega’s op in de buurt van de patrouillepost Tabar, 9 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt, in het kader van de operatie ´Ghat Mahy’ (‘Walvis’).

Definitieve controle
Volgens Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is het doel van de operatie om het westelijke deel van het Deh Reshan-gebied definitief onder controle te krijgen. Dat woordje ‘definitief’ is belangrijk, omdat er afgelopen mei een soortgelijke operatie (‘Mani Ghar’) in hetzelfde relatief kleine gebied (10 bij 4 kilometer) plaatsvond. Doel was net als nu om het gebied permanent onder controle te brengen, ondermeer door het vestigen van patrouilleposten van het Afghaanse leger en de politie. Dat ‘Mani Ghar’ niet geheel het gewenste effect heeft gehad is pas nu pijnlijk duidelijk geworden.

Raketbeschietingen
Het gebied kreeg eerder bekendheid omdat er sinds december tot en met april vanuit deze ‘Westbank’ raketbeschietingen plaatsvonden op Kamp Holland. Vrijwel steevast misten deze 107mm-raketten hun doel, totdat er op 6 april een bij toeval midden in Kamp Holland terecht kwam. Soldaat Azdin Chadli kwam daarbij om het leven.

Links
Persverklaring Generaal van Uhm, 7 september 2009
Operatie Mani Ghar

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s