Golf van Aden: ‘kapingsvrije periode’ voorbij

Voor het eerst sinds juli hebben Somalische piraten een schip gekaapt in de door verscheidene marines bewaakte transitcorridor in de Golf van Aden.  Volgens een mededeling van de EU-Operatie Atalanta/EUNAVFOR gaat het om een chemicaliëntanker die onder Britse vlag vaart: de St. James Park.

Het schip was met een lading onderweg van  Spanje naar Thailand en zond maandag een noodbericht uit. Dat is wel opgevangen door een van de marineschepen in de regio, maar  het schip werd kort daarop overgenomen door de piraten. De tanker zou inmiddels koers hebben gezet naar de Somalische kust. Aan boord bevinden zich 26 opvarenden uit in totaal negen landen.

Het schip had zich zoals wordt aanbevolen aangemeld voor een transit door de Golf van Aden bij het Maritime Security Center/Horn of Africa en hield zich aan de ingestelde  Internationallly Recognised Transit Corridor (IRTC).  Het voer niet in konvooi.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Golf van Aden: ‘kapingsvrije periode’ voorbij

  1. Marcase zegt:

    Vette deuk in het imago van Atalanta/TF-150. De Somaliers verdienen letterlijk miljoenen, geven het in omringende landen uit (oa Kenya, die had belooft om piraten te procederen) en schapen zo een omgeving waarin ze relatief vrijelijk kunnen opereren. Ik voorzie een landoperatie binnen vijf jaar, want op deze manier loopt het echt de spuigaten uit.

    Dit een ‘core’ taak van een marine; bescherming van de (eigen) koopvaardij. Met zoveel verschillende nationaliteiten aan boord van ’s werelds vrachtvaarder is echter het afschuiven (ivm risico’s) al weer vroeg begonnen. Ook omdat veel Westerse marines (vooral ook de Nederlandse) weg bezuinigd zijn.

    Wat missen we nu die verkochte M-fregatten en Orions…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s