‘Meerderheid bevolking verwacht verlenging missie Uruzgan’

Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking (78%) verwacht dat de missie in Uruzgan na 2010 wordt voortgezet. Dat blijkt tenminste uit een opinieonderzoek van Maurice de Hond, uitgevoerd in opdracht van Angus Reid Global Monitor.

39 procent van de ondervraagden denkt dat de missie in de huidige vorm doorgaat; nog eens 39 procent denkt ook dat de missie doorgaat, maar in afgeslankte vorm. 16 procent verwacht een missie elders in Afghanistan, en 11 procent denkt dat er na 2010 geen Nederlandse militairen meer in Afghanistan zullen zijn. 5 procent weet het nog niet.

De enquête is op 5 december uitgevoerd onder duizend volwassenen. Opvallend is de toename van het aantal Nederlanders dat voortzetting in ongewijzigde vorm verwacht: van 27 procent in oktober tot 39 procent in december.

Volgens het huidige besluit stopt Nederland op 1 augustus a.s. met zijn rol als lead nation in de provincie Uruzgan en zullen de laatste militairen de provincie op 31 december hebben verlaten. Maar naar verwacht zal het kabinet nog deze maand (genoemd wordt 8 januari) met een nieuw voorstel komen om op een andere wijze dan als lead nation in Uruzgan actief te blijven.

Genoemd wordt onder meer de optie dat het huidige Provinciaal Reconstructieteam (PRT) in Uruzgan blijft. Dit team van ongeveer honderd militairen (waaronder reservisten die de functie van ‘Functioneel Specialist’ vervullen) en burgers staat onder leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onduidelijk is nog of dat team eigen beschermingseenheden krijgt, een taak die nu vervuld wordt door onderdelen van de Battle Group.

Het alternatief is de bescherming te laten verzorgen door de nieuw aan te wijzen lead nation. Naar verwachting zullen dat de Verenigde Staten zijn, die vorig jaar al een groot helikopterdetachement (30 helikopters en 800 man personeel) hebben gestationeerd op Forward Operating Base Ripley (waarvan Kamp Holland deel uitmaakt).  Uit berichten in de Amerikaanse media blijkt dat het Amerikaanse detachement nu al taken uitvoert die ook de door Nederland geleide Task Force Uruzgan verricht, zoals het bezoeken van dorpen en het opleiden van Afghaanse militairen en politieagenten.

Mocht het kabinet besluiten tot het handhaven van het PRT én eigen beschermingseenheden willen houden, dan zou zo’n afgeslankte missie al gauw 400-600 man personeel tellen (nu: ca 1100). Verder wordt in de wandelgangen verwacht dat de nu aanwezige Special Forces (de zogeheten Task Force 55, samengesteld uit commando’s en mariniers) blijven – deze vallen niet onder de Task Force Uruzgan maar direct onder een hoger commando van de internationale troepenmacht ISAF. Ook de op Kandahar Airfield gestationeerde F-16 jachtbommenwerpers zullen naar verwachting blijven: deze ondersteunen Afghaanse en buitenlandse eenheden in het hele land.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s