Einde voor Dubbele Whopper op Kandahar Airfield

Er wordt al maanden over geschreven. Maar zaterdag gebeurt het nu echt. De Burger King, Pizza Hut en Subway-outlets op Kandahar Airfield (de grootste internationale legerbasis in zuid-Afghanistan) gaan dicht. Dit op last van de hoogste baas van de Amerikaanse en de NAVO-troepen in het land, generaal Stanley McChrystal. Hij vindt het allemaal maar overbodige luxe, die afleidt van het feit dat er een oorlog gevoerd wordt. Persbureau The Canadian Press berichtte dat vrijdag.

De gerenommeerde vetkramen staan op de boardwalk van ‘KAF’ zoals de basis in militair jargon genoemd wordt.  Op KAF werken ook honderden Nederlandse militairen die het net als hun buitenlandse collega’s voortaan zonder buitensporigheden als een Dubbele Whopper zullen moeten doen.

Tim Horton’s, een populaire Canadese koffietent op de boardwalk zal volgens het persbureau worden verplaatst naar het Canadese deel van KAF.  Onduidelijk is nog wat er met een Franse evenknie gaat gebeuren. De kleine winkeltjes waar men van alles kan kopen – van illegaal gekopieerde boeken over Afghanistan tot petjes en sjaals – blijven vermoedelijk bestaan.

Boze tongen beweren dat dit alles te maken heeft met de spartaanse levensstijl van generaal McChrystal – hij eet maar één maaltijd per dag en is in topconditie. Hoe het ook zij, aan de vooravond van een groot NAVO-offensief in de provincie Kandahar verandert het dorpscentrum van KAF aanzienlijk. Tips over verdere sluitingen zijn overigens van harte welkom: stuur ze naar hans(punt)devreij(apenstaartje)rnw.nl

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s