PvdA onder vuur om bezuiniging op Defensie

DEN HAAG (ANP) – De PvdA kwam woensdag flink onder vuur te liggen op een conferentie over de toekomst van de krijgsmacht. Hoewel Tweede Kamerlid  Angelien Eijsink van die partij zei dat ze het zogeheten rapport  Verkenningen ,,geweldig” vindt, wreven haar collega’s van het CDA, VVD en  PVV haar in dat dat in tegenspraak is met de 1,5 miljard euro die de PvdA  op Defensie wil korten.

De PvdA bracht eerder deze week naar buiten dat ze de besparingen op Defensie fors wil opschroeven van de eerder bedachte 1 naar 1,5 miljard euro. Eijsink ging daar inhoudelijk niet op in, maar stelde dat de PvdA wel een multifunctionele krijgsmacht wil behouden. Volgens haar moeten Europese landen zich specialiseren in taken en beter met elkaar samenwerken.

Demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zei in de marge van het congres in de Julianakazerne in Den Haag ,,dat je bij bezuinigingen zoals de PvdA wil, de krijgsmacht sloopt”. Van Middelkoop, zelf van de ChristenUnie, roept een komend kabinet op rekening te houden met langjarige investeringen. ,,De krijgsmacht plant op zijn minst tien jaar vooruit. Bezuinigingen worden echter snel genomen en treffen Defensie dan op de lange termijn”, zei hij.

De Verkenningen is een project van zes ministers (Defensie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Financiën, Justitie) die daarin een veranderende wereld in de komende twintig jaar en de mogelijke rol van Nederland onderzoeken. Het project moet een basis bieden voor de politiek om beleidskeuzes te maken voor Defensie.

Net als de PvdA pleiten ook GroenLinks en D66 voor meer internationale samenwerking om dreigingen te voorkomen of aan te pakken. Daarin moet volgens hen ingezet worden op diplomatie, veiligheid en ontwikkeling. Het CDA is het daarmee eens maar vindt dat het geld in deze combinatie niet goed wordt verdeeld. De christendemocraten willen net als de VVD dat geld voor ontwikkelingssamenwerking ook naar militaire missies kan gaan. Beleidsregels maken dat nu onmogelijk. De PVV zet in op de binnenlandse veiligheid en wil geld van Defensie overhevelen naar de politie.

(ANP)

Zie ook het Eindrapport Strategische Verkenningen bij Defensie en de samenvatting ervan.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op PvdA onder vuur om bezuiniging op Defensie

 1. Marcase zegt:

  Het is altijd leuk om te horen van politici dat er meer ‘taak gespecialiseerd’ moet worden, maar er wordt altijd doodleuk aan voorbij gegaan dat geen enkel ander land daar erg veel oren naar heeft.

  Samenwerken is een ding, capaciteit opgeven en afhankelijk zijn van een ander land is een ander.

 2. Ruudeke zegt:

  ja leuk,
  lekker afhankelijk worden van andere landen. alsof er de laatste jaren nog niet genoeg op Defensie bezuinigd is. we moesten dankzij de PVDA ook al Marine fregatten verkopen om de missie in Uruzgan te kunnen betalen! wat voor een krijgstmacht is dat dan!? eentje die haar eigen materieel moet verkopen zodat het van haar gevraagde taken kan uitvoeren!
  met dank aan de PvDA!

  ik ben zelf afgelopen dinsdag goedgekeurd voor de Landmacht maar het leuke is dat ik pas half 2011 zou kunnen gaan beginnen omdat er wegens bezuinigingen niet genoeg geld is om mensen op te leiden!
  en dat voor een land dat maar 50.000 militairen heeft in alle 4 de krijgsmachtdelen bijelkaar!

  Ruudeke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s