Rechtbank beziet zaak Somalische piraten

Bijna anderhalf jaar na hun aanhouding in de Golf van Aden staan vijf Somaliërs terecht voor de kaping van een Antilliaans schip. Rond de jaarwisseling 2008/2009 zouden de vermeende piraten het koopvaardijschip Samanyulo hebben aangevallen met onder meer een raketwerper en vuurwapens.

De bemanning van het schip schoot echter met lichtkogels de kleine, snelle boot van de Somaliërs aan flarden, waarop de Deense marine hen met een helikopter uit zee opviste. Later zijn ze overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.

Nederland kan deze verdachten berechten, omdat voor zeeroof universele rechtsmacht geldt. Zeeroof is het oudste internationale misdrijf dat in het Wetboek van Strafrecht staat, maar het is voor het eerst dat zo’n zaak in Nederland speelt. De maximumstraf die piraten riskeren, is negen jaar cel.  Hun leider kan twaalf jaar gevangenisstraf krijgen. Nederland heeft gezegd alleen verdachten van zeeroof te willen berechten als er een Nederlands belang aan de zaak zit. De rechtbank heeft meerdere zittingsdagen  uitgetrokken voor de zaak, te beginnen dinsdag, woensdag en donderdag.

(ANP)

Voor een interessant artikel over de juridische aspecten van zeeroverij (piraterij) zie het Marineblad van februari 2009, pagina 18 e.v.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s