Bijna anderhalf jaar na hun aanhouding in de Golf van Aden staan vijf Somaliërs terecht voor de kaping van een Antilliaans schip. Rond de jaarwisseling 2008/2009 zouden de vermeende piraten het koopvaardijschip Samanyulo hebben aangevallen met onder meer een raketwerper en vuurwapens.
De bemanning van het schip schoot echter met lichtkogels de kleine, snelle boot van de Somaliërs aan flarden, waarop de Deense marine hen met een helikopter uit zee opviste. Later zijn ze overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.
Nederland kan deze verdachten berechten, omdat voor zeeroof universele rechtsmacht geldt. Zeeroof is het oudste internationale misdrijf dat in het Wetboek van Strafrecht staat, maar het is voor het eerst dat zo’n zaak in Nederland speelt. De maximumstraf die piraten riskeren, is negen jaar cel. Hun leider kan twaalf jaar gevangenisstraf krijgen. Nederland heeft gezegd alleen verdachten van zeeroof te willen berechten als er een Nederlands belang aan de zaak zit. De rechtbank heeft meerdere zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak, te beginnen dinsdag, woensdag en donderdag.
(ANP)
Voor een interessant artikel over de juridische aspecten van zeeroverij (piraterij) zie het Marineblad van februari 2009, pagina 18 e.v.