Commando-overdracht Uruzgan: bescheiden ceremonie

DEN HAAG (ANP) – Het einde van de Nederlandse missie in Uruzgan gaat zondag gepaard met bescheiden ceremonieel vertoon.

Op Kamp Holland bij Tarin Kowt worden enkele toespraken gehouden en zal de Nederlandse vlag van de Task Force Uruzgan gewisseld worden voor de vlag van het CTU (Combined Team Uruzgan), meldde Defensie vandaag.

Er zijn geen hoge Nederlandse militairen of politici bij aanwezig. Zij hebben de Nederlandse troepen onlangs nog bezocht. Het grootste deel van de TFU-militairen is al vertrokken. Een andere eenheid is gearriveerd om ervoor te zorgen dat de Nederlandse spullen de komende maanden teruggezonden worden. Ook de symbolen van Kamp Holland worden meegenomen.

De Amerikanen en de Australiërs nemen samen het commando over van Nederland. Ook andere landen zoals Singapore blijven actief in de provincie. Het grootste militaire kamp in Uruzgan heet voortaan Multinational Base Tarin Kowt.

Nederland voerde het bevel van de coalitiemacht in Afghanistan (ISAF) in de zuidelijke provincie Uruzgan sinds 1 augustus 2006. Aanvankelijk zou de missie twee jaar duren, maar die termijn werd later verdubbeld.

In februari viel het kabinet doordat de coalitiepartijen het niet eens werden over een verlengde missie in afgeslankte vorm in Uruzgan. De fracties van de PvdA en de ChristenUnie wilden dat niet. Het CDA en minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) wilden wel door.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan, Verenigde Staten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s