Marine onderschept piraten bij Somalië

DEN HAAG (ANP) – Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft maandagochtend bij Somalië meegeholpen om een aanval van piraten op een tanker af te slaan. De marine kreeg een noodoproep van de onder Griekse vlag varende MV Anangel Innovation, omdat die werd belaagd door een skiff, een snelle motorboot.

Dat heeft Defensie maandag bekendgemaakt. De zeven aanvallers sloegen op de vlucht toen een Japanse marinehelikopter verscheen, die volgens Defensie enkele minuten eerder bij de 289 meter lange tanker was dan de Nederlandse maritieme helikopter Lynx. De Lynx probeerde de vluchtende aanvallers te stoppen met waarschuwingsschoten.

Dat lukte pas toen het fregat was gearriveerd en met mitrailleurs ook waarschuwingsschoten loste. De vermeende zeerovers gooiden toen hun wapens en andere attributen om een schip mee te enteren overboord. De Nederlanders hebben de zwaardere buitenboordmotoren inbeslaggenomen. De skiff kon met een lichte motor naar het vasteland varen.

Het luchtverdedigings- en commandofregat doet momenteel mee aan de antipiraterijmissie Ocean Shield van de NAVO.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie, NAVO, Piraterij en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s