Koningin Beatrix bij laatste medaille-uitreiking Uruzgan

Hare Majesteit de Koningin zal aanwezig zijn bij de laatste ceremoniële uitreiking van de Herinneringsmedailles voor Vredesoperaties aan militairen van de Task Force Uruzgan op vrijdag 1 oktober in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Zij zal samen met Minister van Defensie Eimert van Middelkoop, Commandant der Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm, leden van de Vaste Kamercommissie voor Defensie en vertegenwoordigers van de krijgsmachtdelen de decoraties uitreiken aan bijna 1800 militairen voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in Afghanistan.

Met de medaille-uitreiking en ceremonie benadrukt de Regering namens de hele Nederlandse samenleving de collectieve nationale waardering voor de Nederlandse militairen die in Afghanistan onder vaak bijzondere en moeilijke omstandigheden hebben gewerkt. Tijdens Prinsjesdag vorige week is deze waardering ook al verwoord. Voorafgaand aan de uitreiking van de herinneringsmedaille spreekt de Minister van Defensie de eenheden en het aanwezige thuisfront toe. Daarbij wordt stilgestaan bij de hoogte- en dieptepunten van de hele missie maar vooral van de laatste lichting van de Task Force Uruzgan (TFU).

De te decoreren militairen zijn van de laatste lichting militairen die tot 1 augustus 2010 deel uitmaakten van de TFU. Tevens zijn aanwezig de militairen van de recent afgeloste militairen van de Air Task Force (ATF) en enkele ondersteunende eenheden. De ATF is samen met de Redeployment Task Force momneteel nog operationeel in Afghanistan. De vrijdag aangetreden militairen zijn afkomstig van alle krijgsmachtdelen en uit alle windstreken van Nederland. De Task Force eenheden en staf waren afkomstig van 43 Gemechaniseerde brigade uit Havelte, 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot, 11 Luchtmobiele Brigade uit Arnhem, het Operationeel Ondersteuningscommando Land uit Apeldoorn en van het Korps Mariniers uit Doorn. De Air Task force was samengesteld uit personeel van de vliegbases Gilze-Rijen en Volkel.

Niet alleen de uitgezonden militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvangen de relaties van de militairen een verzilverd roosje. Voor de kinderen is er het speciale kindermedaillon.

(bron: ministerie van Defensie, 29 september 2010)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, NAVO, Uruzgan en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Koningin Beatrix bij laatste medaille-uitreiking Uruzgan

  1. CB zegt:

    Er staat van de Air Task Force niet alleen personeel van Volkel en Gilze Rijen. Het ATF 13 dat in juni terug gekeerd is bestond voornamelijk uit personeel van de vliegbasissen Leeuwarden en Gilze Rijen. Zij zullen ook bij de ceremonie aanwezig zijn. Als u een artikel plaatst, zorg dan wel dat uw informatie klopt.
    Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s