Telegraaf: “Defensie stuurt troepen naar Oekraïne”

Voorpagina

25 juli 2014

BEVEILIGING RAMPPLEK

DEFENSIE STUURT TROEPEN NAAR OEKRAÏNE

Inzet commando’s

SCHAARSBERGEN, vrijdag

Defensie stuurt dit weekeinde troepen naar Oost-Oekraïne, zodat 23 Nederlandse onderzoekers en 40 onbewapende marechaussees op de crashsite van vlucht MH17 veilig hun werk kunnen doen.

Ook Australië, dat al langer hamerde op veel harder internationaal optreden in Oost-Oekraïne, doet mee aan het beschermen van onderzoekers. Gisteren werd al duidelijk dat het land een eerste squadron van de Special Air Service Regiment (SASR) naar Europa had laten overvliegen. De elitesoldaten zullen vanuit Hereford in Engeland, thuisbasis van de Britse SAS, naar Oekraïne vliegen.

De troepen hebben als uiterst riskante taak de ruim twaalf vierkante kilometer grote crashsite waar vlucht MH17 neerkwam veilig te stellen. Grote vraag blijft hoe president Poetin gaat reageren op buitenlandse eenheden zo vlak bij de grens van zijn Russische Federatie.

De militairen die Nederland stuurt, behoren tot het beste wat Defensie in huis heeft. Het gaat om rode en groene baretten die jarenlang dienden in het Zuid-Afghaanse Uruzgan en daar ook al samen optrokken met de Australiërs.

Dat ons land zo zwaar inzet, werd deze week op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel niet verwacht. Maar de autoriteiten in Kiev zetten eerder het licht op groen en beloofden medewerking.

De infanteristen van de Luchtmobiele Brigade gaan vooral patrouilleren op en rond de crashsite, de commando’s van het KCT – waarvan een voorhoede al in het inzetgebied is – voeren verkenningen uit om eventuele aanvallen van separatisten tijdig te neutraliseren.

Of Nederland ook grote CH-47 Chinook helikopters naar Oekraïne overbrengt is niet duidelijk. Sinds de dramatische gebeurtenissen in Srebrenica, negentien jaar geleden, eist de regering een heldere exitstrategie mochten Nederlandse troepen in het nauw komen. Daarvoor lijken Chinooks onontbeerlijk.

Commodore bd Steve Netto, F-16-vlieger en jarenlang werkzaam op de NAVO-staf: „Ik kan me voorstellen dat we gaan. Natuurlijk is de bemanning van de SA-11-luchtdoelbatterij die vlucht MH17 zeer waarschijnlijk neerschoot spoorloos, uitgeweken naar Moskou. Een van hun vier raketten was van de oplegger verdwenen. Maar als onze commando’s daar zijn, moeten ze zeker proberen de verantwoordelijken te arresteren. Kolonel Igor ’de Verschrikkelijke’ Girkin en consorten.”

(Telegraaf, 25 juli 2014)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s