Fake: ‘Russische militair suggereert deelname aan neerschieten MH17’

Update 24/9: het bericht van “een Russische militair” blijkt fake te zijn. Het gaat om een actie van Russen tegen Oekraïense media die al te makkelijk leugens zouden publiceren. Zie details onderaan deze pagina. Ik laat het origineel maar staan, ter lering en vermaak…

[Dit bericht zal verder worden ge-update naarmate er meer gegevens beschikbaar zijn,  HdV]

Iemand die zich uitgeeft voor een Russische militair heeft deze week op internet de suggestie gewekt dat hij heeft deelgenomen aan het neerschieten van Malaysian Airlines vlucht MH17. Het gaat om ene Vadim Khoma uit de stad Pskov, die zijn bewering maandag deed op VK (VKontakte), een Russische tegenhanger van Facebook.

Hij schrijft onder andere: “вспоминаю , как сидел ЗА ТЕМ БУКом , тогда не было такого напряжения. Когда спросили “жалко тех людей , кто там был?” ответил “все умрем когда нибудь” и это правда. зато у них были похороны приличные , в отличие от тех , кто гибнет ежедневно. нет , не жалко. и всем , кто был в команде – не жалко. Так надо было..

[Ruwe vertaling: ik herinner me hoe ik OP DIE BUK zat,  toen er niet zo’n spanning was . Toen ze vroegen “heb je geen medelijden met de mensen die daar waren” zei ik: “we sterven allemaal op een dag” en dat is ook zo.  Bovendien kregen zij een prima begrafenis, wat niet zo is voor de mensen die dagelijks omkomen. Nee, ik heb geen medelijden. Ook niet met hen die deel uitmaakten van het team. Het moest zo zijn…”]

MH17 Vadim Khoma

Vadim Khoma

Vadim Khoma

De plaats Pskov is interessant omdat van hieruit militairen van de 76ste Garde Luchtmobiele Divisie (Air Assault Division) naar Oekraïne zijn getrokken om daar aan de kant van de separatisten mee te vechten. Mij is onbekend of deze eenheid standaard ook het SA-11 Buk luchtverdedigingssysteem in zijn wapenarsenaal heeft.

Meer informatie over deze divisie: 76th Guards Air Assault Division.
Een van de eenheden in deze divisie is het 4e Regiment Luchtverdediging (4th Air Defense Regiment).

Overigens bewijst de pagina op VKontakte nog niet de identiteit van deze Vadim Khoma. Op de foto’s die hij heeft geplaatst komt géén Buk luchtdoelsysteem voor, wel een Smerch raketwerper en (de wielen van) een BTR pantservoertuig. Echt verdacht is de URL van zijn pagina: http://vk.com/dmirsaev – dat zou meer duiden op ene Dmitri Mirsaev…

Khoma heeft de meeste foto’s wel voorzien van een nadere locatiebepaling in Oekraïne. Dat betreft de volgende ‘raions’: Lutuhynskyi raion, Shakhtarskyi raion, Stanychno-Luhanskyi raion en het Sverdlovskyi raion.

Op zijn pagina betuigt hij ook steun aan de strijders in Oekraïne. Hij schrijft dan: Даже не смотря на то , что у нас была разная вера , вы всегда были моими братьями , ребята с Кавказа , Псков , Омск спите все спокойно. [Zelfs afgezien van het feit dat we een verschillend geloof hadden, waren jullie altijd mijn broeders, kerels uit de Kaukasus, Pskov, Omsk, slaapt allen rustig]

smerch

Smerch

UPDATE 24/9: Een oplettende tweep (@christogrozev) is opgevallen dat bovenstaande foto van een ‘Smerch’ raketwerper op de VK-pagina van Vadim Khoma gespiegeld is, mogelijk om nader onderzoek te bemoeilijken. Daar valt iets aan te doen: terugspiegelen…

smerch
Nu kan men zoeken of deze foto wellicht eerder ergens anders is gepubliceerd.  Helaas, noch bij Google, noch bij de fotosite TinEye is er een spoor van te vinden.  Wel is nu het kenteken deels leesbaar:

kenteken

Update 24/9 (2): Het account van Vadim Khoma op Vkontakte is uit de lucht. “Tijdelijk opgeheven om redenen van veiligheid.” Hm.

VK

Update 24/9 (3) Het geheel is fake, zeggen Russische internetgebruikers op de website ПриветОбаме (gegroet, Obama). Deze bewering is onderbouwd aan de hand van de foto’s (die opzettelijk blijken te zijn gespiegeld etc. om een ‘reverse image search’ te bemoeilijken). Doel van de actie was “te laten zien hoe makkelijk Oekraïense media leugens publiceren”.  Het vervalste bericht is ‘geplugd’ bij censor.net.ua , sprotyv.info , 24ukrnews.com , antikor.com.ua ,obozrevatel.com , uainfo.org , news.pn , iPress.ua “en veel andere sites”.
Verdere details (in het Russisch): http://vk.com/privetobame

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Flight MH17 en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s