MH17: opnieuw stoffelijke resten geborgen

Er zijn donderdag opnieuw stoffelijke resten geborgen van de slachtoffers van vlucht MH17. Net als eerder deze week zijn die op de rampplek in Oost-Oekraïne geborgen door leden van de Nederlandse repatriëringsmissie. Hetgeen onder leiding van de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de OVSE is gevonden, gaat eerst naar Charkov. Daar voeren experts een eerste forensische check uit.

Wrakstukken
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft opdracht gegeven voor het bergen van wrakstukken van vlucht MH17 en deze over te brengen naar Nederland. De raad wil voor het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash een reconstructie maken van een deel van het toestel. De verwachting is dat het binnen enkele dagen mogelijk is om te starten met het bergen van de wrakstukken. Dit is onder meer afhankelijk van de veiligheidssituatie.

Borden
Donderdag zijn er opnieuw borden in het rampgebied geplaatst op de zogenoemde ‘burned sites‘. Het betreft een voorzorgsmaatregel zodat het crashgebied ook tijdens de winter duidelijk is gemarkeerd. Het gaat om een oppervlakte van enkele honderden vierkante meters.

Eindhoven
De resten die afgelopen dagen zijn verzameld komen zaterdagmiddag met een C-130 Hercules transportvliegtuig naar Vliegbasis Eindhoven. De aankomst is met hetzelfde ceremonieel als alle voorgaande keren.

Veiligheidssituatie
De veiligheidsomstandigheden in het gebied blijven fragiel. Terugkeer van alle deelnemers van de missie naar de rampplek is daarom niet aan de orde. De leden die vandaag hebben gezocht, zijn er ook weer weg van de crashsite. Wel wordt alles in het werk gesteld om er weer terug te keren. Omdat de veiligheidssituatie voortdurend verandert, wordt per dag gekeken wat mogelijk is.

(Rijksoverheid, 6 november 2014)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Flight MH17. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s