‘Geen nader onderzoek dood Stan Storimans nodig’

ss-26-foto-wikipedia.jpgHet Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen behoefte aan nader onderzoek naar de dood van RTL-camerman Stan Storimans in Georgië. Volgens een woordvoerder in Den Haag blijft Nederland bij de conclusies van een gezamenlijke onderzoekscommissie van Buitenlandse Zaken en Defensie. Die stelde eerder deze week dat Stan Storimans is omgekomen bij een beschieting van het stadscentrum van de Georgische stad Gori met een SS-26 raket, een wapen dat alleen voorkomt in het arsenaal van de Russische Federatie.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag tijdens een persbriefing in Moskou dat aanvullend onderzoek nodig is.

Nederland heeft de dood van de cameraman aangegrepen om in Wenen op te roepen tot het niet-gebruiken van clusterwapens in gevallen waar geen duidelijke militaire doelen voorhanden zijn en er rekening moet worden gehouden met burgerslachtoffers. De oproep werd gedaan tijdens een besloten reguliere bijeenkomst van de lidstaten van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Nederland riep alle OVSE-landen ook op zich aan te sluiten bij een wereldwijd verbod op clusterwapens dat op 3 december a.s. in Helsinki zal worden ondertekend.

Tekst Nederlandse verklaring bij de OVSE in Wenen, 23 oktober 2008

Statement by the Permanent Representative of the Kingdom of the Netherlands to the OSCE regarding the death of Dutch cameraman Stan Storimans on 12 August 2008

Permanent Council   23 October 2008

Mr. Chairman,

On 20 October 2008 the Dutch Minister of Foreign Affairs, Maxime Verhagen released the report of the “Storimans investigative mission”. He appointed the investigative mission on 25 August 2008 to gather factual information that could clarify the circumstances in which the Dutch cameraman Stan Storimans died in the Georgian town of Gori on 12 August 2008. The mission was headed by former Ambassador Jacobovits de Szeged and former Commander of the Royal Military and Border Police, General Beuving.

The mission conducted its investigation in Georgia from 29 August to 3 September 2008. It interviewed eyewitnesses, representatives of international organisations, military experts, and the Georgian and Russian authorities. Technical and forensic evidence was also analysed, and various independent international media organisations made photo and video material available.

The mission concluded that Stan Storimans was the victim of cluster munitions, propelled by a type of rocket available only to the armed forces of the Russian Federation. The mission found that by 12 August military and police units had abandoned the town of Gori. It is therefore unclear what military purpose was served by launching the rocket. Besides Stan Storimans at least four other people suffered fatal injuries. Several others were also injured.

The Netherlands is deeply concerned by the findings of the investigative mission. Cluster munitions are known to cause unacceptable humanitarian harm. On the eve of the Ministerial Council meeting in Helsinki on 3 December 2008 the Netherlands, together with more than 100 other countries, will sign the Convention on Cluster Munitions that forbids the use, production, stockpiling and transfer of cluster bombs. The Netherlands calls on all OSCE participating States to do the same, because it is convinced that the world is better off without these munitions, as they cause unacceptable harm to civilians.

The Netherlands acknowledges that the use of such munitions is not prohibited. Nevertheless, as a general rule of humanitarian law, parties to an armed conflict must carefully weigh the use of any type of munitions in order to avoid possible civilian casualties. This is the more so in the case of cluster munitions. The case of Gori is one more reason for the Netherlands to urge participating States not to use cluster munitions in situations without essential military target and where it must be anticipated that the casualties will be civilian.

Anticipating the entry into force of a legally binding international agreement on cluster munitions, the participating States should reaffirm their commitment not to use cluster munitions in situations of this kind. The Netherlands would urge the Permanent Council to express its support for a statement to this effect.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s