Wat hebben skiën en Kandahar met elkaar gemeen?

Bovenstaande vraag drong zich bij me op toen ik bij zoeken naar ontwikkelingen in de Afghaanse provincie Kandahar onderstaand bericht tegenkwam.

Skiën in Afghanistan?
Frankrijk – De eigenaars van charmehotel Kandahar zochten voor de naam van hun zaak inspiratie in Afghanistan. Vreemd, want verder heeft dit hotel in het centrum van Val-d’Isère niets te maken met de Afghaanse stad. Integendeel, dit is een exclusief skihotel dat alleen tijdens de wintermaanden open is. De houten constructie dateert van de jaren 1950 en tijdens de renovaties van de jongste jaren is de typische bouwstijl van de Savoie gerespecteerd. De helft van de 41 kamers is speciaal voor gezinnen met kinderen ingericht.”

kandahar-ski-club.jpg

Toevallig had ik het afgelopen week over de link tussen Kandahar en skiën met een militair die gaat werken op Kandahar Airfield, waar vanaf 1 november de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif gedurende een jaar de scepter zwaait over de NAVO-activiteiten in zuid-Afghanistan.

Lord Roberts of KandaharIn het kader van nutteloze maar toch boeiende informatie kan ik u melden dat Kandahar en skiën juist véél gemeen hebben. De eerste skiclub ter wereld heet namelijk de ´Kandahar Ski Club´; werd opgericht in 1924, en is vernoemd naar de eerste ‘downhill’ skiwedstrijd (in het Zwitserse Mürren), die op zijn beurt weer vernoemd was naar Lord Roberts of Kandahar, een Britse topmilitair die op 1 september 1880 tijdens de tweede Afghaans-Britse oorlog het beleg van Kandahar door de Afghanen doorbrak.

De Kandahar Ski Club bestaat nog steeds en ieder zichzelf respecterende wintersportplaats heeft ook een Kandahar-piste. Voorbeelden: Kitzbühel; Garmisch-Partenkirchen, Chamonix en natuurlijk Mürren zelf.

hockey-rink-foto-hans-de-vreij.jpg In Afghanistan zelf is skiën overigens onbekend. Vreemd, want hoge  bergen en sneeuw te over (iets voor een innovatief opbouwproject  voor avontuurlijk ingestelde skifanaten?) – behalve dan in de  omgeving van Kandahar Air Field.  Daar hebben Canadese  militairen bij de Boardwalk een ijshockeybaan gebouwd, maar behalve sneeuw is er ook geen ijs en wordt er dus te voet gehockeyd met een balletje.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s