ISAF-offensief in Uruzgan

De NAVO-stabilisatiemacht ISAF blijkt afgelopen week een van de grootste operaties tot nu toe in Uruzgan te hebben uitgevoerd. Onder leiding van de Nederlandse Task Force  Uruzgan zijn zo’n duizend man de Mirabad-vallei binnengetrokken, een gebied pal ten oosten van Tarin Kowt. De operatie droeg de naam ‘Bor Barakai’ (tornado).

De hoofdmacht werd volgens het Ministerie van Defensie gevormd door Britse mariniers van ’42 Commando Royal Marines’,  de reserve-eenheid van ISAF in Zuid-Afghanistan. Verder werden 350 Nederlandse en 150 Afghaanse militairen ingezet. Ook Australische commando’s en Franse militairen die het Afghaanse leger coachen kwamen tijdens de operatie in actie.

Er zou geen sprake zijn geweest van noemenswaardige tegenstand, wel werden veel wapens en explosieven gevonden. Volgens een defensiewoordvoerder ging het wat dat laatste betreft om 650 kilogram, “genoeg voor 40 IED’s”.

Het militaire deel van de operatie is zondag afgerond; de komende dagen en weken zal er volgens Defensie gewerkt worden aan de bestendiging van de resultaten, bijvoorbeeld door opbouwprojecten. Ook zal er een permanente basis voor het Afghaanse leger in de vallei worden aangelegd.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s