Nieuws maken van een Viking

Kijk ik zondagavond naar het RTL-nieuws, komt er een item voorbij over het ‘Viking’ pantservoertuig van het korps mariniers. Nogal prominent wordt gesteld dat dit twee-ledige pantserrupsvoertuig ongeschikt zou zijn voor inzet in Uruzgan, waar de mariniers volgend jaar heen gaan. Te gevoelig voor hitte en stof, zou in Tsjaad zijn gebleken. Vakbond ACOM slaat er op aan, evenals wat media (ook wij van de Wereldomroep trouwens, Jan Kleian van de ACOM komt tekst en uitleg geven).

viking-in-tsjaad.JPGNou was ik vorige week mee met precies dezelfde patrouille in Tsjaad als de verslaggever van RTL. Er was onder de Vikings inderdaad één uitvaller, d.w.z. het ding had last van een te hete motor en moest af en toe even stilstaan.  Liet me uitleggen dat dat kwam omdat een of andere sufferd bij het bijvullen van de koelvloeistof  het reservoir helemaal vol had gegooid – bij een koude motor. Motor wordt warm, koelvloeistof zet uit, loopt over, en sensor slaat op tilt. Met de fabrikant wordt naar een oplossing gezocht, meldt RTL. Als leek meende ik begrepen te hebben dat je simpelweg het koelvloeistofreservoir niet helemaal tot het ‘Max’-streepje moet vullen,  maar goed, ik ben geen motortechnicus.

De ervaringen van de Britse mariniers in Afghanistan, die ook met de ‘Viking’ werken zouden ook al niet goed zijn. Ik me dus suf Googlen maar vind niets over oververhitting of ‘verstoffing’, wel veel lovende woorden van de militairen die ermee werken.  Enfin, e.e.a. zal zonder twijfel tot op de bodem worden uitgezocht.

Tijdens dezelfde patrouille viel er trouwens ook een Landrover (Laro) van de mariniers uit, en wel zodanig dat hij langdurig moest worden gesleept. Komt er nu ook een onderzoek naar de Laro’s?

Zelf ben ik regelmatig in Afghanistan geweest en heb menig (NAVO)oefening in den vreemde bijgewoond. V.w.b. pech met voertuigen (en schepen) is me eén uitdrukking  goed bijgebleven: ‘Shit Happens’. Verwijzingen naar de Wet van Murphy zijn ook populair: alles wat mis kán gaan zál ook eens mis gaan. Zoals het te vol gooien van een koelvloeistofreservoir.

PS:  Op de vraag van de Wereldomroep of het verantwoord is om de Viking in te zetten in Uruzgan zei ACOM-voorzitter Jan Kleian in onze uitzending van maandagmorgen: “Zoals hij op dit moment is vind ik het niet verantwoord. Dat is ook mijn oproep geweest richting Defensie: ‘zorg dat dat ding het perfect doet, ook onder omstandigheden als die in Afghanistan want anders vind ik dat ding gewoon  niet in Afghanistan gebruikt mag worden en dan moet Defensie maar kijken dat ze andere voertuigen voor de mariniers hebben'”.  

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s