Groot offensief in Uruzgan

Afgelopen zaterdag blijken Nederlandse, Afghaanse en Australische militairen een groot offensief te hebben gelanceerd in de Baluchi-vallei ten noorden van Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan.  Het ministerie van defensie heeft vrijdag details over de operatie Tura Ghar (Sabelberg) gepubliceerd.

Aan de operatie nemen volgens Defensie zo’n 800 militairen deel.  Doel is volgens de bekendmaking het ‘zuiveren’ van het noordoostelijke deel van de vallei. Bij de operatie zijn behalve grondtroepen ook transport- en gevechtshelikopters ingezet. Ook zou luchtsteun worden verleend door gevechtsvliegtuigen van ISAF.

Volgens het ministerie van Defensie is er slechts ‘beperkt verzet’ van de Taliban.  Wel zouden er gewonden zijn gevallen; zo liep een Afghaanse patrouille op een geïmproviseerd explosief (IED), waarbij één militair zwaargewond raakte.  Twee Nederlandse en een Australisch voertuig zijn op IED’s gereden, maar daarbij vielen geen gewonden.

Bij doorzoekingen van boerderijen (quala’s) zijn volgens Defensie verscheidene wapenopslagplaatsen ontdekt. Onder het gevonden materiaal bevonden zich raketwerpers, munitie, communicatieapparatuur en middelen om IED´s te fabriceren.

Het is niet de eerste keer dat er in de Baluchivallei een offensief plaatsvindt.  Zo werd de vallei al in juli 2006 ‘schoongeveegd’ door Amerikaanse, Australische en Nederlandse Special Forces, nog voordat de Nederlandse missie in Uruzgan officieel van start ging.  Door de voortdurende activiteiten van de Taliban blijven delen van de vallei echter onveilig. Daarom is het onder andere tot nu toe niet mogelijk geweest om een geplande weg aan te leggen tussen Tarin Kowt en het meer noordelijk gelegen Chora.

(foto’s: ministerie van defensie)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s