De Hoop Scheffer haalt uit naar corruptie in Afghanistan

De hoogste politieke baas van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, heeft flink uitgehaald naar de corruptie binnen (en de inefficiëntie van) de Afghaanse overheid. Hij doet dat in een opinieartikel in de gezaghebbende Amerikaanse krant de Washington Post (te lezen na registratie).

Andere punten van kritiek:

– te weinig samenhang in de aanpak van de verschillende lead nations in de provincies. De Hoop Scheffer spreekt van een “lappendeken” die afbreuk doet aan de effectiviteit van operaties en die de onderlinge solidariteit op de proef stelt.

-te weinig middelen en coördinatie aan de civiele kant van de (weder)opbouw van Afghanistan: het politieapparaat, de ontwikkelingshulp en de VN-missie in Afghanistan. En: de al eerder genoemde corruptie.

-te weinig aandacht voor wat De Hoop Scheffer “strategische communicatie” noemt. Dat mag volgens hem geen “bijbaantje voor perswoordvoerders” zijn, maar een prioriteit voor de internationale gemeenschap. Voorbeelden van ‘miscommunicatie’: de Taliban maken volgens hem vijfmaal meer burgerslachtoffers dan de NAVO, en in tegenstelling tot wat in het Westen wel wordt gedacht is de overgrote meerderheid van de Afghaanse bevolking vóór de aanwezigheid van de buitenlandse troepen in het land.

(PS: het volledige artikel van Jaap de Hoop Scheffer is intussen ook te lezen op de website van de Volkskrant. Zie verder het artikel Schreeuwpartijen in het paleis van collega Bette Dam)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s