Amersfoortse kapper bekent schuld in ruil voor strafvermindering

De Amersfoortse terrorismeverdachte Wesam al Delaema heeft voor een federale rechtbank in Washington schuld bekend in ruil voor strafvermindering. Hij zal op 15 april worden veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf die hij in Nederland zal kunnen uitzitten. Verder bestaat er de mogelijkheid dat een Nederlandse rechter het vonnis nog herziet.
De schuldbekentenis kwam tot stand op basis van plea bargaining tussen de openbare aanklager, de verdachte, en diens advocaat. De betrokken rechter heeft verklaard akkoord te gaan met deze ‘deal’.
Door schuld te bekennen ontloopt al Delaema een gewoon proces in de VS, waarbij de straf aanzienlijk hoger had kunnen uitvallen. Op de belangrijkste aanklacht, het samenzweren om Amerikanen in het buitenland om te brengen, staat bijvoorbeeld maximaal levenslang.
In het kader van de bargain is Wesam al Delaema ook nog eens veroordeeld tot 18 maanden cel omdat hij een gevangenisbewaker had aangevallen, maar die veroordeling is nu opgenomen in de afgesproken 25 jaar.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Terrorisme, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s