ISAF doodt ‘chef bermbommen Uruzgan’

Volgens ISAF is de man die verantwoordelijk was voor alle ‘bermbom’-operaties in de provincie Uruzgan vorige week woensdag uitgeschakeld bij een gecombineerde actie van ISAF en het Afghaanse leger (ANA). De man, mullah Abdul Bari, kwam samen met twee metgezellen om bij een kort vuurgevecht in een gebied dat al enige tijd in de gaten werd gehouden, aldus ISAF. Een nadere lokatie is niet gegeven.

‘Bermbommen’ zijn doodsoorzaak nummer 1 onder de Afghaanse en buitenlandse troepen in Uruzgan. Ook veel gewone burgers vallen ten prooi aan de Improvised Explosive Devices (IED’s). Het woord bermbom is overigens niet helemaal juist: meestal gaat het om geïmproviseerde landmijnen die in wegen en paden liggen ingegraven. Ze kunnen op afstand radiografisch tot ontploffing worden gebracht of door middel van een simpele drukplaat. Zwaardere IED’s bestaan bijvoorbeeld uit op elkaar gestapelde antitankmijnen of mortiergranaten, voorzien van een ontstekingsmechanisme.

Senior Insurgent Killed in ANA, ISAF Operation

International Security Assistance Force HQ Public Affairs

KABUL, Afghanistan – A senior insurgent, Mullah Abdul Bari, was killed in southern Afghanistan on March 25, in a counter Improvised Explosive Device operation conducted by the Afghan national army and International Security Assistance Force

The known IED and suicide bomb facilitator was located by ANA and ISAF soldiers on Wednesday morning. A short battle followed which left Bari and two of his accomplices dead. The area had been under surveillance for some time preceding the operation in order to protect Afghan civilians.

Bari had been identified as a primary IED facilitator, and was responsible for the coordination of IED emplacement in Uruzgan province.

“The removal of Bari will help reduce the number of IEDs and make the area safer for the people of Afghanistan,” said Brigadier-General Richard Blanchette, ISAF spokesperson. “This joint operation also demonstrates the steadily increasing capabilities of the ANA.”

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s