Van Middelkoop in de schijnwerpers

door Hans Andringa

In de perszaal van het Haagse World Forum Convention Centre staat een trotse minister Eimert van Middelkoop de internationale pers te woord.  Wat begon als een onderonsje met Nederlandse journalisten groeide in enkele minuten uit tot een media-event. De lampen van de camera’s zetten hem letterlijk en figuurlijk in het zonnetje.

Van Middelkoop heeft alle reden om de pers op te zoeken. Zojuist heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton, de Nederlandse defensie een enorm compliment gegeven. De Nederlandse aanpak – militaire aanwezigheid combineren met hulp en wederopbouw-  heeft volgens Clinton als voorbeeld gediend voor de Afghanistanplannen die president Obama vorige week bekend heeft gemaakt.

Van Middelkoop incasseert het compliment met liefde. Hij zegt dat het een compliment is aan alle Nederlandse militairen in Uruzgan. Verder vindt de minister dat: deze conferentie in Den Haag ook een duidelijk signaal moet geven aan de Taliban en Al Qaeda: “jullie zullen nooit winnen.”

De versterkte militaire aanwezigheid – dankzij extra troepen van de VS – moet volgens Van Middelkoop de Afghaanse burgers de zekerheid dat ze veilig kunnen kiezen om samen te werken met de Afghaanse overheid en de internationale gemeenschap. Na deze woorden verliet Van Middelkoop de perszaal, omringt door tientallen journalisten die hopen op dit nieuwsluwe moment in de conferentie iets interessants te horen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s