‘Multifunctioneel’ marinebezoek aan Roemenië

Een grote antiterrorismeoefening; een maritieme handelsbeurs; een internationaal seminar, en het versterken van de band tussen de havens van Rotterdam en Constanta (Roemenië). Dat zijn de hoofdingrediënten van een Nederlands vlootbezoek aan de haven van Constanta dat vandaag is begonnen.

De bezoekende schepen zijn de amfibische transportschepen Hr.Ms. Johan de Witt en Rotterdam die momenteel op ‘volle oorlogssterkte’ zijn uitgerust (inclusief mariniers) omdat Nederland dit halfjaar het amfibische deel van de snelle reactiemacht van de NAVO (NATO Response Force, NRF) levert.  Volgens een marinewoordvoerder is Nederland ook nooit eerder op zulke sterkte aanwezig geweest in de Zwarte Zee.

Het bezoek aan Roemenië staat overigens volgens de marine los van de huidige NAVO-taak en is een puur Nederlands-Roemeense aangelegenheid. Onder de titel ‘Cooperative Lion 09‘ vindt een oefening plaats waarbij Roemeense en Nederlandse militairen moeten reageren op een fictieve aanslag op een Roemeense kerncentrale. Een bijzonderheid is dat ook commando’s uit Albanië bij de oefening zijn – het land is woensdag samen met Kroatië tot de NAVO toegetreden. Later deze maand zal de Rotterdam doorvaren naar Albanië zelf waar ook een oefening. nu in NAVO-verband, zal plaatsvinden.

Naast de terrorismeoefening en een bijbehorend seminar aan boord van de Johan de Witt neemt een flink aantal maritieme bedrijven deel aan een handelsbeurs (‘Naval & Maritime Exhibition Romania‘). Onder de exposanten bevinden zich o.a. Damen Shipyards, IMTECH, Thales Nederland, en buitenlandse ondernemingen als het Italiaanse Italdraghe en het Tsjechische Aco Marine.

Staatssecretaris Tineke Huizinga  van Verkeer en Waterstaat zal ter gelegenheid van het vlootbezoek van 7-9 april in Roemenië zijn om er te praten over samenwerking op het gebied van watermanagement en infrastructuur; minister van Defensie Eimert van Middelkoop zal op 7 en 8 april een bezoek brengen aan de oefening.

De ‘multifunctionele’ aanwezigheid van de marine in Roemenië is een uitzondering op de bestaande praktijk dat eenheden die paraat staan voor de NRF alleen maar op afroep beschikbaar zijn maar verder geen activiteiten ontplooien.  ‘Cooperative Lion 09‘ is een initiatief van NLMARFOR, de uitzendbare, operationele staf van de Koninklijke Marine.

(Zie ook persbericht ‘Dutch Navy Fleet Visit to the Port of Constanta‘)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie, Terrorisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s