Generaal de Kruif kondigt ander weggebruik ISAF aan

De NAVO-stabilisatiemacht ISAF maakt meer doden op de Afghaanse wegen dan de Taliban en andere opstandige groeperingen. Dat heeft de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif bekend gemaakt. Hij is de bevelhebber van alle ISAF-eenheden in de zes zuidelijke provincies van het land. Tijdens een rondetafelconferentie met Afghaanse veiligheidsinstanties in Kandahar kondigde hij aan dat ISAF in het zuiden op een andere manier gebruik gaat maken van de wegen. Hij heeft een order uitgevaardigd die er op neer komt dat Afghaanse weggebruikers binnen afzienbare tijd voorrang krijgen; nu moeten zij nog de berm in of wegen mijden i.v.m. verplaatsingen van ISAF -eenheden.

De doden vallen wanneer burgervoertuigen ISAF-eenheden naderen en geen gehoor geven aan waarschuwingstekens en -schoten.  Op basis van wat eufemistisch de ‘escalation of force‘-procedure heet wordt vervolgens geschoten op de banden of het motorblok van het naderende voertuig en als dat niet helpt op de chauffeur.  Dit om te voorkomen dat ISAF-voertuigen ten prooi vallen aan autobommen. Overigens zei generaal De Kruif wel dat het recht op zelfverdediging door ISAF-militairen ongewijzigd blijft.

(bron: persbericht ISAF, 14 april)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s