VS: uitspraak in zaak Nederlandse terrorismeverdachte

Een rechtbank in Washington doet vandaag uitspraak in de zaak tegen de Nederlander van Irakese afkomst Wesam al D. (Delaema). De Amersfoorter staat terecht op verdenking van betrokkenheid bij terroristische aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. Het is voor het eerst dat in de VS iemand terecht staat op verdenking van deelname aan het gewapend verzet in Irak.

tv-optreden al D. 2003

Een echte rechtszaak heeft overigens niet plaatsgevonden: al D. bekende afgelopen februari schuld in ruil voor strafvermindering in het kader van een zogeheten plea bargain. Hij zal tot maximaal 25 jaar cel worden veroordeeld, in plaats van de levenslange gevangenisstraf die in theorie op de vier hoofdaanklachten staat. Dat zijn: samenzwering om Amerikaanse staatsburgers in het buitenland te doden; samenzwering om een massavernietigingswapen (explosieven) te gebruiken; het bezit van explosieven ten tijde van een geweldsdelict en samenzwering om een explosief wapen (explosieven) te bezitten ten tijde van een geweldsdelict. Klik hier voor de volledige aanklacht.

Op basis van afspraken die Nederland met de VS heeft gemaakt zal al D. na veroordeling naar Nederland worden overgebracht, bekijkt een Nederlandse rechtbank opnieuw het vonnis en zal hij zijn straf in Nederland kunnen uitzitten.

Zie ook: Wesam al D., de ongewone terreurverdachte en Amersfoortse kapper bekent schuld.

UPDATE: In Washington heeft Federaal rechter Paul Freidman woensdag het verwachte vonnis van 25 jaar tegen Wesam al Delaema bevestigd en daarmee ook de plea bargain aanvaard. De definitieve strafmaat zal in Nederland worden bepaald.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Terrorisme. Bookmark de permalink .