Kroonprins in Uruzgan; publiceert weblog

Kroonprins Willem-Alexander blijkt minder dan 10 dagen na de dodelijke raketbeschieting op Kamp Holland diezelfde basis uitgebreid te hebben bezocht. Het ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat de prins van dinsdag tot vandaag in Afghanistan was. Behalve Kamp Holland bezocht Willem-Alexander ook Camp Hadrian in Deh Rawod en vooruitgeschoven posten in de districten Chora en Deh Rawod.

De prins heeft over zijn bezoek een persoonlijk getint weblog gepubliceerd. Klik hier om het te lezen.

Op Kamp Holland sprak de kroonprins o.a. met zijn ranggenoot brigadegeneraal Tom Middendorp, die op 6 april ternauwernood aan de raketbeschieting ontkwam. In een uitzending van de zender UruzganFM (een samenwerkingsverband van 3FM en de Wereldomroep) zei generaal Middendorp dat hij op die bewuste dag vlak bij de plek was waar de 107mm-raket insloeg. Die kostte toen aan soldaat Azdin Chadli het leven.

De prins heeft de plaats van de inslag woensdag bezocht. In zijn weblog schrijft hij daarover: ‘Dat brengt je toch weer terug bij de harde realiteit, evenals een bezichtiging van het nieuwe monument voor alle Nederlandse gevallenen dat onlangs vlak bij de voor Azdin zo noodlottige plek geplaatst is. Als je daar dan met een vader staat die bijna één jaar geleden zijn zoon verloor* en alle namen op een rij ziet, dan gaat er toch heel veel door je heen!’

De kroonprins bezocht verder Kandahar Airfield, waar hij sprak met de NAVO-commandant voor zuid-Afghanistan, generaal-majoor Mart de Kruif.  Hij werd vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Van Uhm. Het was het derde bezoek van de prins aan Afghanistan. Voor meer details klik hier.

* Generaal Van Uhm verloor op 18 april vorig jaar zijn zoon, eerste luitenant Dennis, die ten noorden van Tarin Kowt het slachtoffer werd van een ‘bermbom’. Bij de explosie kwam ook soldaat der eerste klasse Mark Schouwink om het leven, hdv

(foto ministerie van Defensie, v.l.n.r. generaal van Uhm, prins Willem-Alexander, brigadegeneraal Tom Middendorp)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .