Fregat De Zeven Provinciën bevrijdt Jemenitische vissers

Persbericht ministerie van defensie:

Een speciaal beveiligingsteam van het Korps Mariniers heeft vanaf het fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën een boarding uitgevoerd op een dhow, een traditioneel Arabisch zeilschip, dat kort daarvoor een koopvaardijschip had aangevallen. De zeeroveraanval met een skiff, een bij de dhow horend snel bootje met buitenboordmotoren, vond vandaag plaats in de Golf van Aden.

Nadat de aanval was mislukt, vluchtte de skiff met de vermoedelijke zeerovers naar het moederschip, een kleine dhow. Het Britse marineschip RFA Wave Knight dat in de buurt was, reageerde op de aanval door de vermoedelijke zeerovers te lokaliseren en onder schot te houden. De Zeven Provinciën, op dat moment op een afstand van ongeveer 10 mijl bezig met de escorte van 4 koopvaardijschepen, kreeg van de NAVO opdracht om aan boord te gaan van de dhow.

Zeerovers
De boarding is uitgevoerd met twee RHIB’s (rigid hull inflatable boat), zeer snelle motorboten, van Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Het team van het Korps Mariniers en de tolk die aan boord van de dhow gingen, troffen daar troffen ongeveer 25 personen aan. Bij de doorzoeking zijn in het ruim 9 vermoedelijke zeerovers, 7 AK-47 machinegeweren en een raketwerper aangetroffen. De overige personen waren Jemenitische vissers wiens dhow afgelopen donderdag gekaapt en overgenomen was door de vermoedelijke zeerovers.

De Nederlandse militairen hebben persoonsgegevens en bewijsmateriaal verzameld. De wapens en andere materialen die gebruikt kunnen worden bij zeeroof zijn in beslag genomen en vernietigd. In opdracht van de NAVO-eskadercommandant zijn de vermoedelijke zeerovers teruggezet in hun skiff. De vissers zijn richting Jemen gestuurd.

Hr. Ms. De Zeven Provinciën maakt deel uit van een NAVO-vlootverband van 5 schepen dat bezig is met anti-zeeroofoperaties in de Golf van Aden, voor de kust van Somalië. De operatie Allied Protector moet piraten ontmoedigen nog langer gewapende overvallen en kapingen te plegen. Vanwege de toegenomen spanning in het gebied ging minister Eimert van Middelkoop gisteren akkoord met een verzoek van de NAVO om de Nederlandse bijdrage aan de operatie met 3 dagen te verlengen tot 23 april.

(18 april 2009)

Luister ook naar een interview met de commandant van de Zeven Provinciën, Kapitein-ter-zee Ruud Ramaekers. Voor meer informatie over de ‘Zeven’, klik hier. Voor informatie van de NAVO zie de websites ‘Operation Allied Protector‘ en het NATO Shipping Center

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie, NAVO, Piraterij en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s