AIVD: dossier spionage

‘AIVD publiceert Dossier Spionage’ – zo luidde de titel van een persbericht in mijn Inbox. Nu is de AIVD internationaal gezien een van de meest publiciteitsbewuste geheime diensten en de dienst houdt een informatieve website bij. Heel even hoopte ik op actuele overzichten van activiteiten op het gebied van contraspionage. Maar het woord ‘dossier’ betekent in dit geval hetzelfde als bijvoorbeeld bij de Wereldomroep: een handige verzameling van al gepubliceerde teksten over een bepaald onderwerp.

Tot nu toe had de AIVD één dossier: ‘dierenrechtenextremisme’ (afgelopen maart opgestart). Nu is daar dus ‘spionage’ bijgekomen. Met een compleet overzicht van alle publikaties over dit onderwerp van de afgelopen jaren, inclusief natuurlijk het deze week gepubliceerde jaarverslag over 2008. Klik hier om het dossier te bekijken.

Volgens het persbericht is het dossier aangelegd vanwege de constatering dat Nederlanders ‘zich nog onvoldoende bewust zijn van de risico’s van spionage en beïnvloeding door andere landen’. Het wachten is nu op AIVD-dossiers over andere zaken die hoog op de agenda van de dienst staan, zoals terrorisme en massavernietigingswapens.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .