Nieuw ‘offensief’ Taliban lijkt etiket op lopende acties

Vrij klakkeloos hebben de media een bericht namens de Taliban overgenomen waarin zij een nieuw offensief aankondigen. Ditmaal draagt dit de naam Nasrat (Zege) en er wordt allerlei onheil voor de Afghaanse regering en de ‘buitenlandse terroristen’ in voorspeld. Het communiqué is uitgegeven namens een oude bekende uit Uruzgan (afkomstig uit het district Deh Rawod): mullah Beradar (alternatieve spellingen: Brather, Broder, Berader. Biradar etc.), een van de oprichters  van de Taliban in de jaren ’90. Hij is de militaire commandant van de beweging en de nummer twee in de hiërarchie, na topman mullah Omar.

Er is nog geen Engelse vertaling gepubliceerd, maar Klik hier voor de Engelse vertaling van het communiqué. De kernelementen uit de aankondiging lijken sterk op het offensief dat de Taliban bij monde van mullah Beradar ruim een jaar geleden aankondigde. Dat heette Ibrat (Les), en ook daarin werd de ondergang van de regering en ISAF aangekondigd. Maar het enige wat er in de praktijk veranderde was dat een tijd lang achter ieder bericht over een gevechtsactiviteit een zinnetje werd geplakt waarin gesteld werd dat de actie onderdeel uitmaakte van de ‘operatie Ibrat‘). De tijd zal het leren, maar er bestaat dus een redelijke kans dat ook Nasrat voornamelijk een PR-activiteit zal blijken te zijn. Een etiket om op lopende activiteiten te plakken.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s