Jaarverslag MIVD: accent op Afghanistan, Somalië, cyberterreur

(Onderstaand de tekst van een persbericht van het ministerie van defensie over het jaarverslag 2008 van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Klik hier om het volledige jaarverslag te downloaden)

MIVD publiceert jaarverslag 2008
29 april 2009

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft vandaag het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over 2008 naar de Tweede Kamer verstuurd. Hierin legt de MIVD verantwoording af over het afgelopen jaar en blikt vooruit op 2009.

De MIVD richtte zich net als in 2007 vooral op ondersteuning van de krijgsmacht bij de uitvoering van de operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Verwachtingen 2009
De dienst verwacht dat de Taliban voortdurend in verzet zullen treden tegen de coalitietroepen. Ook zal de Taliban proberen de lokale bevolking voor zich te winnen door intimidatie. Interne fricties binnen het leiderschap van de Taliban en ontwikkelingen in Pakistan zullen het veiligheidsbeeld verder compliceren. Daarnaast zullen politieke- en veiligheidsontwikkelingen, ook binnen het gewapende verzet, in het teken staan van de presidentsverkiezingen in mei.

IED’s
Na een toename van het aantal veiligheidsincidenten in 2007 was er in 2008 een lichte daling te bespeuren. De Taliban vermeed grootschalige confrontaties met ISAF-en coalitietroepen zoveel mogelijk. Wel maakte zij gebruik van Improvised Explosive Devices (IED’s) en zelfmoordaanslagen. De MIVD besteedde in 2008 daarom nadrukkelijk aandacht aan IED’s.  Dit zijn verraderlijke, maar effectieve, wapens die tegen lage kosten en met eenvoudige middelen worden gemaakt.

Piraterij
Somalië vormde een aandachtsgebied voor de MIVD door de inzet van 2 Nederlandse fregatten ter bescherming van de voedseltransporten van het World Food Programme. Dit in verband met de sterk toegenomen piraterij in de Golf van Aden. De piraterij in de regio hangt nauw samen met het gebrek aan veiligheid in Somalië zelf. De veiligheidssituatie is in 2008 verder verslechterd.

In dit kader zette de MIVD in 2008 aanzienlijke analysecapaciteit in op Somalië. Gezien het verband tussen piraterij op zee en de politieke en veiligheidsontwikkelingen op het land, werden beide thema’s zoveel mogelijk in samenhang geanalyseerd.

In 2009 voert Nederland het commando van een Europese operatie voor de kust van Somalië. Nederland neemt dan ook deel met een fregat, waarvoor de MIVD de nodige analysecapaciteit inzet.

Samenwerking AIVD
In september 2008 is de Unit Contraproliferatie van start gegaan. Dit is een unit waarin de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de MIVD intensief samenwerken op het gebied van (contra) proliferatie van massavernietigingswapens. Alle activiteiten van beide diensten op dit gebied zijn samengevoegd. Doel hiervan is te voorkomen dat Nederland betrokken raakt bij de verwerving van kennis, technologie of goederen die nodig zijn voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens door andere landen.

Cyberterreur
Cyberveiligheid, het afschermen van netwerken tegen onbevoegde inbreuken, ontwikkelde zich tot een nieuw (inter)nationaal veiligheidsprobleem. Cyberaanvallen op computersystemen en –netwerken vormen een nieuw type dreiging. Overheidsinstellingen krijgen bijvoorbeeld te maken met inbreuken op computersystemen, waarbij informatie kan worden ontvreemd of gemanipuleerd. Hierbij kan het gaan om militaire technologieën en waardevolle intellectuele eigendommen.

Inlichtingen vormen een belangrijke pijler in iedere cyberstrategie om inbreuken tegen te gaan. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het onderkennen van de intenties en mogelijkheden van tegenstanders. Ook gaat het er om de schuilplaatsen, van waaruit cybercriminelen hun aanvallen uitvoeren, zo beperkt mogelijk te houden.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Piraterij, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s