Verenigde Naties openen kantoor in Uruzgan

Het heeft een tijd geduurd, maar donderdag was het dan eindelijk zo ver: de Verenigde Naties hebben een kantoor geopend in Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. Dat gebeurde door de Speciale Gezant van de VN in Afghanistan, Kai Eide (Noorwegen), samen met gouverneur Asadullah Hamdam en minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen.  Het is de 19e ‘buitenpost’ van UNAMA, de United Nations Assistance Mission in Afghanistan, met een staf van vier internationale en twaalf Afghaanse medewerkers.

Al in een vroeg stadium was door Nederland aan de VN gevraagd om ook in Uruzgan een UNAMA-kantoor te vestigen. Aanvankelijk werd Tarin Kowt echter als té onveilig beschouwd, daarna ontstond vertraging omdat de beoogde directeur van het kantoor bij een aanslag elders in Afghanistan om het leven kwam.

Minister Verhagen zei dat de opening van het kantoor als magneet moet dienen voor andere VN-organisaties, NGO’s en ontwikkelingsorganisaties.

Er werd donderdag ook een filiaal geopend van de Kabul Bank. Dat gebeurde niet bij het filiaal in het centrum zelf, maar op de compound van de gouverneur – Tarin Kowt is kennelijk nog niet zó veilig dat een prominent gezelschap zich midden in het stadje kan ophouden. De bank betekent een belangrijk hulpmiddel voor het ontluikende midden- en kleinbedrijf in Uruzgan, maar is ook een instrument bij de bestrijding van corruptie – zo kan de politie elektronisch uitbetaald worden in plaats van dat er zakken met cash uit Kabul al dan niet te bestemder plaatse aankomen.

Overigens is dit, in tegenstelling tot wat in de officiële berichten wordt gesteld, niet de eerste bank in Uruzgan. Zie het relaas over het niet-functionerende filiaal van de Afghanistan Central Bank uit februari 2007 van Eric, de toenmalige medewerker van USAID op Kamp Holland: ‘The Only Bank in Uruzgan‘.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s