Uruzgan: aanleg weg naar Chora begonnen

In de hoofdstad van Uruzgan, Tarin Kowt, is zaterdag het startsein gegeven voor de aanleg van een provinciale weg naar Chora, meldt het Duitse persbureau DPA. Dat gebeurde in aanwezigheid van de gouverneur van de provincie, Asadullah Hamdam. Het wegenbouwproject wordt met Nederlands geld uitgevoerd door de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ (Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit).

De weg loopt van Tarin Kowt via de Baluchi- en Choravallei naar Chora, veertig kilometer ten noordoosten van Tarin Kowt. Het is volgens DPA de bedoeling dat de weg eind volgend jaar gereed is. Oorspronkelijk zou in 2008 al met de aanleg worden begonnen, maar de veiligheidssituatie in vooral de Baluchivallei liet dat naar verluidt niet toe. Nederlandse militairen maken tot nu toe meestal gebruik van een route door de woestijn ten oosten van de twee valleien.

In december 2007 tekende minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking een contract ter waarde van 34 miljoen euro met GTZ. Naast de aanleg van de economisch belangrijke weg betreft dat o.a. het opzetten van kleine bedrijven en coöperaties, en hulp aan de districts- en provinciebesturen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Een reactie op Uruzgan: aanleg weg naar Chora begonnen

  1. Marcel zegt:

    Blijkens diverse Duitse sites wordt de verbindingsweg aangelegd door GTZ International Services (GTZ IS). Dit is de commerciële tak van het Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH, dat verantwoordelijk is voor alle Duitse ontwikkelingshulpprojecten van regeringswege.

    De Duitse GTZ-projectleider en oud-officier Gert Both geeft, ook op die sites, aan dat het erom gaat “die Herzen und Köpfe zu gewinnen und die Bevölkerung wegzuholen von Taliban und Terroristen.” Nu maar hopen dat de aanleg van de weg er niet voor zal zorgen dat het district helemaal leegloopt…

    Overigens bedragen de wegkosten ± € 15 miljoen van het totaalcontract.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s