Hebben Somalische piraten Stinger-raketten?

Stinger (foto mindef)

Volgens de Zuidkoreaanse krant Korea Times hebben Somalische piraten sinds enige tijd mogelijk de beschikking over draagbare luchtdoelraketten (zogeheten MANPAD’s), waaronder de moderne Stinger. Dat laatste wapen zou zijn geleverd door het terreurnetwerk Al Qaeda.

Volgens een anonieme militaire bron van de krant heeft de VS op 5 april een memo hierover overhandigd aan het ministerie van defensie in Seoul, dat op zijn beurt de waarschuwing heeft doorgegeven aan de destroyer ‘ROKS Munmu the Great’ (DDH 976) die rond de Hoorn van Afrika meedoet aan de door de VS geleide anti-piraterijoperatie CTF-151. De Zuidkoreaanse militaire autoriteiten hebben de mogelijke dreiging bevestigd, schrijft de krant.

De luchtdoelraketten kunnen een probleem zijn voor de Lynx-helikopters die vanaf dit marineschip opereren, aangezien deze niet beschikken over een waarschuwings- of afweersysteem (chaff, flares) tegen luchtdoelraketten. Ook de Nederlandse fregatten (momenteel is Hr.Ms. De Zeven Provinciën actief in de regio als onderdeel van de NAVO-operatie ‘Allied Protector‘)  gebruiken de Lynx.

Persoonlijk heb ik vraagtekens bij dit bericht. In de eerste plaats is nog niet aangetoond dat de piraten inderdaad beschikken over draagbare luchtdoelraketten (de Korea Times heeft het naast de Stinger ook over de veel oudere SA-7 en SA-18 van Russische makelij). En dat de piraten de moderne Stinger via Al Qaeda hebben verkregen lijkt onwaarschijnlijk. Vanuit dit terreurnetwerk geredeneerd zijn er wel ‘nuttigere’ toepassingen van deze raket denkbaar: bijvoorbeeld het neerhalen van westerse verkeersvliegtuigen, inzet in Afghanistan en Irak). Overigens circuleren er al enige tijd wel berichten over samenwerking tussen onderdelen van het Somalische ‘piratenbedrijf’ en terreurnetwerken.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij, Terrorisme en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s