Generaal Middendorp: ‘grote klap uitgedeeld aan tegenstanders’

Brigadegeneraal Tom Middendorp heeft zich tevreden uitgelaten over het verloop van de operatie ‘Mani Ghar’ in Uruzgan. Onder zijn leiding hebben een duizendtal Afghaanse, Australische en Nederlandse troepen de westoever uitgekamd van het Dorafshan-gebied, pal ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt.

‘We hebben een groot aantal quala’s kunnen doorzoeken en daarbij zo’n 20 wapenopslagplaatsen gevonden en kunnen ontruimen’, zei de commandant van de Task Force Uruzgan van ISAF in een uitzending van de Wereldomroep.  ‘Dus ik denk dat onze tegenstanders daarmee een grote klap hebben gekregen en hun mogelijkheden aanzienlijk zijn beperkt’.

Volgens generaal Middendorp waren de tegenstanders in het gebied mogelijk op de hoogte van de op handen zijnde operatie en hebben ze nog geprobeerd hun wapens te verspreiden. ‘Maar alles bij elkaar ben ik heel tevreden over alle vondsten. Niet alleen wapens en munitie maar ook allerlei componenten van bermbommen en nog wat opium.’

Defensie zei woensdag dat de zoekactie door gevechtstroepen grotendeels is afgerond en de nadruk nu ligt op het werk van het Provinciaal Reconstructieteam (PRT), dat contacten legt met de bevolking en de mogelijkheden voor opbouwactiviteiten inventariseert. Generaal Middendorp: ‘Dus we hebben niet alleen maar gezocht naar de boeven maar ook het contact met de bevolking gezocht en die stond heel erg open voor onze komst. Vooral ook omdat ze in de gaten hadden dat het niet eenmalig is maar dat we echt zijn gekomen om daar te blijven. ‘

Dat blijven zal vooral zijn in de vorm van een permanente post ergens centraal op de Westbank van het Dorafshangebied. Er zijn in dit gebied de afgelopen jaren al eerder kleinere operaties uitgevoerd, ook door Australische ISAF-troepen, maar dat had nog niet geleid tot een permanente aanwezigheid van ISAF of het Afghaanse leger in deze regio.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s