‘Soldaat in Uruzgan’ al verkrijgbaar

Het boek ‘Soldaat in Uruzgan’, geschreven door majoor Niels Roelen, wordt volgende week officieel gelanceerd. Maar het blijkt nu al bij de Bruna-winkels te koop te zijn.

‘Soldaat in Uruzgan’ is het eerste uitgebreide relaas (271 pagina’s) van een van de duizenden militairen die sinds de start van de missie op 1 augustus 2006 gediend hebben bij de Battle Group, het onderdeel dat de poort uitgaat en, zoals uit het boek blijkt, soms in felle gevechten verwikkeld raakt.

Het is geschreven in literaire vorm en geen droge opsomming van feiten. De fictieve hoofdpersoon, kapitein Vik de Wildt, vertoont overigens opvallende gelijkenissen met majoor Niels Roelen. Schrijver Arnon Grunberg heeft een uitgebreid voorwoord bij het boek geschreven.

Ik zal er zo snel mogelijk een uitgebreider verslag over maken. Onderstaand alvast de wervende tekst van uitgeverij Carrera:

“Vanaf het moment dat de eerste kogels hem om de oren vliegen, weet kapitein Vik de Wildt dat alles anders is dan hij zich had voorgesteld. Een jaar lang hebben zijn 150 mannen zich kunnen voorbereiden op deze missie. Toen de politiek besloot deel te nemen aan de oorlog in Afghanistan, stond hun leven opeens in het teken van dat ene doel: de uitzending. Vanaf dat moment trainden, leefden, aten en dronken ze Afghanistan.

Soldaat in Uruzgan volgt de missie van kapitein Vik de Wildt en geeft een indringend beeld van de fysieke en psychische strijd van soldaten die uitgezonden worden. Met veel oog voor detail volgen we de soldaten vanaf het vertrek van een winderige militaire basis in Nederland naar het bloedhete zuiden van Afghanistan: Uruzgan. Nachtelijke patrouilles door onherbergzaam gebied, onverwachte aanvallen van de taliban, de onberekenbare dreiging van bermbommen, een bevolking die snakt naar hulp en rust, het eerste begin van infrastructurele wederopbouw en vooral de prestaties van soldaten onder extreme druk.”

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie. Bookmark de permalink .

3 reacties op ‘Soldaat in Uruzgan’ al verkrijgbaar

 1. Marcel zegt:

  Helaas niet te koop bij Bruna in Drachten of Heerenveen…

 2. ingelise roelen zegt:

  marcel, nu wel bij alle overigeboekwinkels, of via internet! Veel leesplezier!

 3. Blue zegt:

  Was eergisteren al te bestellen bij Bol.com..ik heb inmiddels het boek in huis en tja …zeker weten de moeite waard om te lezen

  Blue

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s