Een 5000 kilometer lange schroevendraaier

“Ook het multinationale karakter van de missie baart veel officieren zorgen. Zo legt ieder land zijn troepen unieke beperkingen op. De Nederlandse commandant in Uruzgan bijvoorbeeld, moet als enige toestemming vragen aan zijn minister om een operatie te kunnen beginnen.”

Een opmerkelijke zin uit een interessant artikel van Volkskrant-collega Noël van Bemmel (‘Blijf kalm & Houd vol’, Het Vervolg, pag. 36). Van Bemmel volgde generaal-majoor Mart de Kruif, de commandant van alle ISAF-troepen in zuid-Afghanistan.

Met andere woorden, als brigadegeneraal Tom Middendorp (commandant ISAF-Task Force Uruzgan) iets groters wil ondernemen, dan moet hij daarvoor eerst toestemming krijgen uit Den Haag? Terwijl zijn ISAF-collega’s in bijvoorbeeld de naburige provincies Helmand (Amerikanen, Britten en Denen), Kandahar (Canadezen en Amerikanen) en Zabul (Amerikanen en Roemenen) geen groen licht nodig hebben uit hun respectieve hoofdsteden?

Ik hoop vurig dat de vetgedrukte zin niet helemaal of helemaal niet waar is. Maar vrees het ergste. Een op hol geslagen controle-obsessie? Tientallen militaire en civiele medewerkers die het de minister mogelijk moeten maken om elk verzoek van Middendorp op zijn merites te beoordelen? Doublures met wat er al op de voor de missie verantwoordelijke ISAF en NAVO-hoofdkwartieren gebeurt? Zal er maandag meteen navraag naar doen.

De gewraakte zin deed me overigens denken aan een gesprek dat ik ooit had met een hooggeplaatste generaal in de Hofstad. Het ging over de missie in Afghanistan. ‘Je moet niet proberen om dit soort missies vanuit Den Haag aan te sturen met een 5000 kilometer lange schoevendraaier’, zei de generaal, verwijzend naar de globale afstand tussen Kamp Holland en Plein 4 te Den Haag.

Als collega Van Bemmel de uitlatingen in de entourage van generaal De Kruif correct heeft weergegeven, dan betekent dat maar één ding: dat minister Van Middelkoop zijn mensen toch opdracht heeft gegeven om alle doe-het-zelf-zaken af te struinen op zoek naar de langst mogelijke schroevendraaier. Of er een op maat heeft laten maken.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan. Bookmark de permalink .