Tanghi-vallei

De laatste tijd doen zich relatief veel incidenten voor in de Tanghi-vallei, die Tarin Kowt verbindt met het westelijker gelegen Deh Rawod. Een van de oorzaken kán zijn dat er in dit relatief kleine gebied sprake is van een ware lappendeken van stammen en substammen, dichter op elkaar dan in andere delen van Uruzgan. Spanningen tussen stammen en clans worden regelmatig uitgebuit door de Taliban, het kan ook zijn dat een of meerdere van de stammen in dit gebied om wat voor reden dan ook iets tegen ISAF of de ook in dit gebied aanwezige Amerikanen hebben gekregen.

Overigens heeft de vallei in de volksmond een belangrijke betekenis: in de jaren ’80 zou hier een overmacht aan Sovjettroepen in zijn getrokken om orde op zaken te stellen. Er zou bijna niemand levend weer uit zijn gekomen…

(illustratie uit: ‘PRT Briefing’, Atlantische Commissie van de VS, 2006)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s