Uruzgan: uitbreiding ‘inktvlekken’ lijkt (nog) niet aan de orde

ISAF, de door de NAVO geleide troepenmacht in Afghanistan, lijkt niet van plan binnen afzienbare tijd zijn invloed in Uruzgan uit te breiden. Dat kan worden opgemaakt uit uitlatingen van brigadegeneraal Marc van Uhm tegenover de Wereldomroep. In twee van de vijf districten van de provincie heeft ISAF sinds de start van de missie in 2006 geen permanente aanwezigheid kunnen opbouwen en uit de schaarse berichten lijken ze deels of grotendeels in handen te zijn van de Taliban. Het is ook de vraag of in die districten (Khas Uruzgan en Charchino (officiële naam: Shahiddi Hassas)) de kiezers op 20 augustus kunnen deelnemen aan de landelijke verkiezingen voor een nieuwe president en de provinciale besturen.

Brigadegeneraal Marc van Uhm (de jongere broer van Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm) vertrok dinsdag naar Afghanistan waar hij begin augustus het bevel krijgt over de ‘Task Force Uruzgan’(waaraan behalve Nederland als lead nation ook Australië een substantiële bijdrage levert en er ook kleinere contigenten van Frankrijk, de VS en andere landen deel van uitmaken).  In een vraaggesprek met de Wereldomroep noemde hij zijn belangrijkste prioriteiten:  de gebieden die nu onder ISAF-controle staan ook onder controle houden; er voor zorgen dat de verkiezingen van 20 augustus “zo ongestoord en eerlijk als mogelijk” zullen verlopen. Als derde prioriteit voor zijn zes maanden durende bevelsperiode noemde generaal Van Uhm “daar waar mogelijk het gebied (de zogeheten ‘inktvlekken’, hdv) te gaan uitbreiden”.

Van Uhm hield zich op de vlakte over eventuele plannen om ook de twee resterende districten onder ISAF-controle te brengen voordat Nederland op 1 augustus volgend jaar de militaire missie in Uruzgan beëindigt. “Ik kan niet ingaan op concrete plannen, dat zult u begrijpen. Maar we proberen natuurlijk wel het gebied dat we onder controle hebben in 2010 zo groot mogelijk te laten zijn”. Over de kans dat kiezers op 20 augustus buiten de ‘inktvlekken’ naar de stembus kunnen gaan zei de nieuwe commandant: “daar waar de Taliban nog de macht heeft, daar zal het wat lastiger zijn”.

Noch het ministerie van Defensie noch dat van Buitenlandse Zaken kon dinsdag overigens antwoord geven op de vraag of er in de twee genoemde districten een kiezersregistratie heeft kunnen plaatsvinden en zo ja, hoeveel kiezers zich ingeschreven hebben.  Er zijn wel kleinere eenheden van het Afghaanse leger (ANA) en Special Forces van de VS in de twee gebieden, geconcentreerd rond de Forward Operating Bases Cobra (Charchino) en Anaconda (Khas Uruzgan). Maar sinds 2006 lijken die hun invloedssfeer nauwelijks te hebben kunnen uitbreiden.

Over zijn stijl van leiding geven zei generaal Marc van Uhm dat hij in de eerste plaats “een man van de troepen” is.  De brigadegeneraal was tot voor kort commandant van de Luchtmobiele Brigade en daarvoor o.a. commandant van het Korps Commandotroepen. Het feit dat viersterren-generaal Peter van Uhm behalve zijn broer ook zijn baas is betekent niet dat Marc van Uhm een soort voorkeursbehandeling zal krijgen: “er wordt zeker niets even geritseld”.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s